دوره 12، شماره 5 - ( 1394 )                   جلد 12 شماره 5 صفحات 99-83 | برگشت به فهرست نسخه ها

zaroushani V, Khavanin A, Mortazavi S, Jonidi Jafari A, Moeini M, Javadzadeh M. The Role of a New Electromagnetic Shielding in Reducing the Microwave Radiation (A Case Study for the X-Band Frequencies). ioh 2015; 12 (5) :83-99
زراوشانی ویدا، خوانین علی، مرتضوی سید باقر، جنیدی جعفری4 احمد، معینی محمد حسن، جواد زاده میلاد. نقش الگوی سپرالکترو مغناطیسی جدید در کاهش امواج مایکروویو(مطالعه موردی باند بسامدی ایکس). سلامت كار ايران. 1394; 12 (5) :83-99

دانشگاه تربیت مدرس ، khavanin@modares.ac.ir

زمینه و هدف: باند بسامدی ایکس دارای محدوده بسامدی  5/12-8 گیگاهرتز بوده و کاربردهای متنوعی مانند کنترل ترافیک هوایی ، ارتباطات ناوبری دریایی و ... دارد. عدم کنترل مواجهه با این امواج می تواند باعث آسیب به سلامت شاغلین شود. استفاده از حفاظ ، راهکار کنترلی برتر در پیشگیری از مواجهه با امواج مایکروویو است. در این مطالعه سعی شد با استفاده از نانو ذرات اکسیدنیکل و رزین اپوکسی ، سپر الکترومغناطیس جدیدی جهت کنترل این امواج ساخته شود.

روش بررسی: در این تحقیق از رزین اپوکسی و نانوذرات اکسید نیکل (7 درصد وزنی) در ضخامتهای 2 ، 4 و 6 میلیمتر جهت ساخت نانوکامپوزیت استفاده شد. با استفاده از دستگاههایXRD وFESEM  مشخصات کیفی و کمی نانو ذرات تعیین و مقادیر اثربخشی حفاظتی نانوکامپوزیتها با استفاده از دستگاه Vector Network Analyzer اندازه گیری شد.

یافته ها: میانگین مقادیر اثربخشی حفاظتی نانوکامپوزیتها برای ضخامتهای مورد نظر به ترتیب 68/2 ، 09/5 و 35/5 دسی بل بود که معادل 98/45، 01/69 و87/70 درصد کاهش می باشد. حداکثر مقدار کاهش در باند بسامدی ایکس ( 96/8 دسی بل معادل 29/87 درصد) توسط نانوکامپوزیت 6 میلیمتری و در بسامد 51/8 گیگاهرتز بدست آمد. با افزایش ضخامت ، میانگین اثربخشی حفاظتی نانوکامپوزیتها افزایش یافت.

نتیجه گیری: می توان از نانوکامپوزیتهای ساخته شده به عنوان حفاظ مناسب جهت کنترل امواج مایکروویو باند بسامدی X استفاده نمود . می توان برای کنترل شدت مایکروویو در بسامدهای ویژه ای مانند 52/8 و 51/8 گیگاهرتز از سپر 6 میلیمتری اپوکسی و نانوکامپوزیتی استفاده نمود  اما با توجه به مسائل فنی و اقتصادی ،  نانوکامپوزیت 4 میلیمتری سپر مطلوب جهت کنترل امواج مایکروویو باند بسامدی ایکس (GHz 5/12-8 ) است . با توجه به مقدار میرایی موردنیاز و نیز صرفه اقتصادی، می توان با استفاده از ماتریس کاهندگی ، سپر الکترومغناطیس مناسب را انتخاب نمود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرتوها
دریافت: 1394/1/23 | پذیرش: 1394/7/7 | انتشار: 1394/9/25