دوره 13، شماره 1 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 90-80 | برگشت به فهرست نسخه ها

afshari M, afshari M, bahrami M, kangavari M. Study the factors preventing skin cancer in farmers Tuyserkan city based on protection motivation theory. ioh 2016; 13 (1) :80-90
افشاری مریم، افشاری معصومه، بهرامی معصومه، کنگاوری مهدی. بررسی نقش عوامل پیشگیری کننده از سرطان پوست در کشاورزان شهرستان تویسرکان بر اساس تئوری انگیزش محافظت . سلامت كار ايران. 1395; 13 (1) :80-90

کارشناس ارشد مهندسی بهداشت حرف های، کمیته پژوهشی دانشجویان، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، kangavari1366@gmail.com

زمینه و هدف: سرطان پوست از شایعترین سرطانها میباشد. علل شیوع بالای سرطان تماس مکرر با نور خورشید و تغییرات جوی از جمله تغییر لایه اوزون همراه با تغییر در عادتهای فردی و اجتماعی میباشد. با توجه به اهمیت سلامت کشاورزان و افزایش سرطان پوست در آنان، پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش عوامل پیشگیری کننده از سرطان پوست در کشاورزان شهرستان تویسرکان بر اساس تئوری انگیزش محافظت در سال 1393 انجام شد.

روش بررسی: در این پژوهش توصیفی- تحلیلی،200 نفر ‏ از کشاورزان روستایی 18 تا 60 سال، شهرستان تویسرکان که در معرض نور خورشید قرار داشتند به روش خوشه ای از بین چهار مرکز روستایی و خانه های بهداشت انتخاب شدند. داده ها به وسیله پرسشنامه ای که بر اساس تئوری انگیزش محافظت بود، به روش مصاحبه با کشاورزان جمع آوری و با نرم افزار 21 SPSS تجزیه و تحلیل گردید.

یافته ها: کشاورزانی که از کرم ضد آفتاب، کلاه، دستکش و لباس پوشیده استفاده میکردند به ترتیب 5/31 ، 5/53 ، 3  و 65 درصد میباشند و 81% کشاورزان از عینک اصلا استفاده نمیکردند. بین سابقه کار کشاورزی و میانگین نمره سازه های شدت و پاداش درک شده، همبستگی معنادار بود. همچنین بین رفتارهای پیشگیری و میانگین نمره سازه های ترس، شدت و پاداش و انگیزش محافظت درک شده همبستگی معنادار وجود داشت.

نتیجه گیری: با توجه به همبستگی بیشتر سازه های تئوری در ارتباط با استفاده از وسائل حفاطتی در مقابل اشعه آفتاب، طراحی برنامه های آموزشی و ارتقاءسلامت با استفاده از این تئوری جهت افزایش انگیزش کشاورزان برای استفاده از وسائل حفاظتی مورد تاکید میباشد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیماریهای شغلی
دریافت: 1393/9/29 | پذیرش: 1394/3/4 | انتشار: 1395/2/21