زمینه و هدف: کارخانههای فولاد از جمله صنایعی هستند که نقش مهمی را در آلودگی هوا و انتشار آلایندههای ذرهای به محیط دارند. اسکرابر ونچوری یکی از مهمترین اجزا و پالایشگرهایی است که در سیستمهای تهویه برای کنترل انتشار آلایندهها به اتمسفر در صنعت فولاد کاربرد زیادی دارد. از طرفی کارایی این وسیله به نحوه کاربری و استفاده از آن بستگی دارد، لذا این مطالعه با هدف تعیین کارایی اسکرابر ونچوری در یک واحد آهنسازی انجام شده است.
روش بررسی: این مطالعه یک بررسی توصیفی مقطعی است که به منظور تعیین کارایی پالایشگر در کنترل اندازههای مختلف ذرات انجام شد. نمونه برداری بر اساس روش 3405BS ، بصورت ایزوکینتیک و با دبیl/min 30 در مسیر سیستم تهویه قبل و بعد از پالایشگر با استفاده از توالی نمونهبرداری شامل مجموعه پروب با نمونهبردار بادهانه ورودی استاندارد، وسیله نمونهگیر و دستهبندی کننده ذرات بر اساس اندازه[1] (نمونهبردار ذرات از نوع برخورد آبشاری[2] چهار مرحلهای) که در ادامه آن تجهیزات اندازهگیری و کنترل جریان قرار میگیرند، انجام شد. نهایتا نمونهها با استفاده از روش وزنسنجی آنالیز گردید و نتایج بدست آمده با استفاده از نرم فزار SPSS16 آنالیز شد.
نتایج: سرعت سیال در گلویی اسکرابر m/s4/71و نسبت مایع به گاز l/m3 12/1 میباشد. میانگین کل غلظت غبار در قبل و بعد از اسکرابر اسکرابر ونچوری به ترتیب mg/m36900 و mg/m3983 بود. کارایی کلی اسکرابر 85% تعیین شد. از نظر توزیع اندازه بیشترین کارایی حذف ذرات mμ15<، mμ15-4، mμ4-1و <mμ1، بهترتیب برابر 2/93% ، 6/90%، 9/79% و 4/30% بود. در اثر سائیدگی و نشتی در کانالکشی قبل از پالایشگر، بار گردوغبار ورودی به پالایشگر از g/m36/25 برای طراحی به g/m397/6 برای وضعیت موجود، کاهش یافتهاست.
نتیجهگیری: از نتایج چنین استنباط میشود با افزایش قطر ذرات کارایی پالایشگر افزایش مییابد ولی به علت تغییراتی که در مشخصههای پالایشگر بهویژه نازلهای آن ایجاد شده است در مقایسه با مقادیر مطرح برای کارایی اسکرابر ونچوری در حذف ذرات با قطر کمتر از mμ1، این پالایشگر کارایی مناسبی ندارد. با توجه به کاهش بار آلاینده ورودی، این پالایشگر حتی برای اندازههای بزرگ نیز کارایی لازم را ندارد
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |