دوره 13، شماره 2 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Heydari P, mohammadzadeh E, Varmazyar S, beigzadeh F. Correlation of treadmill and step tests in estimation of maximum in estimating the Maximum Aerobic Capacity (VO2max). ioh 2016; 13 (2) :1-9
حیدری پیام، محمدزاده الناز، ورمزیار سکینه، بیگ زاده فاطمه. همبستگی آزمون‌های تردمیل (Gerkin) و پله (ACSM) در برآورد حداکثر ظرفیت هوازی (VO2-max) . سلامت كار ايران. 1395; 13 (2) :1-9

استادیار، گروه مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران ، Svarmazyar@qums.ac.ir

زمینه و هدف: حداکثر ظرفیت هوازی بدن یا VO2maxعبارت است از "بیش‌ترین مقدار اکسیژنی که می‌تواند به وسیله دستگاه تنفسی جذب شود و از طریق خون در اختیار ماهیچه‌های عمل‌کننده قرار گیرد". هدف این مطالعه، تعیین همبستگی بین دو روش تردمیل و تست پله در برآورد حداکثر ظرفیت هوازی و تعیین عوامل موثر بر آن در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قزوین می‌باشند.

روش بررسی: این مطالعه‌ی مقطعی در بین 68 نفر (47پسر و 21دختر) از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قزوین که به صورت داوطلبانه شرکت نمودند، انجام شد. افراد مورد مطالعه، ابتدا پرسشنامه‌های سلامت عمومی (PAR-Q) و ویژگی‌های دموگرافیک را تکمیل و در صورت داشتن معیارهای ورود به مطالعه، به وسیله‌ی آزمون-های پله ACSM و تردمیل Gerkin مورد ارزیابی قرار گرفتند.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که میانگین و انحراف معیار حداکثر ظرفیت هوازی برآورد شده از طریق آزمون‌های ACSM و Gerkin به ترتیب 66/0± 86/2 و 32/0± 86/1 لیتر در دقیقه بود. بررسی رابطه بین دو آزمون نشان داد که همبستگی مثبت و معناداری (740/0r= و 001/0> p) بین نتایج حداکثر ظرفیت هوازی برآورد شده از طریق دو آزمون ACSM و Gerkin وجود دارد. همچنین بین حداکثر ظرفیت هوازی برآورد شده با آزمون ACSM و Gerkin با سن، جنس، وزن، قد، شاخص توده بدنی ارتباط معناداری وجود داشت.

نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج تقریباً یکسان دو آزمون ACSM و Gerkin ، می‌توان از آزمون پله به جای تردمیل در برآورد حداکثر ظرفیت هوازی استفاده نمود. بعلاوه ویژگی‌های فیزیولوژیک انسان همچون جنس، سن، قد و وزن نقش موثری در حداکثر ظرفیت هوازی دارند.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1393/12/11 | پذیرش: 1394/7/20 | انتشار: 1395/3/30