زمینه و هدف : در صنایع مونتاژی دستی، مطالعهی علمی، شناخت صحیح و دقیق فعالیتها و زمان انجام آنها با عنایت بر سلامت، ایمنی و رفاه انسان میتواند بهرهوری را افزایش دهد. هر چند تأثیر مثبت مداخلات مهندسی بر بهرهوری تولید مشهود است لیکن اثرگذاری آن بر بهرهوری نیروی انسانی ناشناخته میباشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تأثیر طراحی خطوط مونتاژ دستی بر اساس تکنیکهای مهندسی بر روی بهرهوری و برخی فاکتورهای ارگونومیکی نظیر ناراحتیهای اسکلتی – عضلانی، پوسچر کاری و میزان خستگی اپراتورهای خط مونتاژ است.
روش بررسی: این پژوهش در خط مونتاژ اجاق گاز توکار که سی مونتاژکار مرد در آن مشغول به کار بودند انجام شد. در این تحقیق، روشهای مطالعهی کار (مطالعه روش: دیاگرام جریان و نمودار فرایند جریان؛ مطالعه حرکت-زمان: تکنیک MTM-1) به عنوان تکنیکهای مهندسی و پرسشنامه Body Map، روش ارزیابی پوسچر REBA و پرسشنامه چندبعدی خستگی MFI به عنوان ارزیابیهای ارگونومیکی استفاده گردید. سپس بر اساس نتایج حاصل و صرفاً با تمرکز بر تکنیکهای مهندسی (مطالعه روش و زمان)، اصلاحاتی در جهت بهبود فرایند و عملیات مونتاژ پیادهسازی شد و مجدداً متغیرهای کار و زمان و فاکتورهای ارگونومیکی بعد از 12 هفته مورد ارزیابی قرار گرفتند تا اثربخشی طراحی مجدد بر بهرهوری و فاکتورهای ارگونومیک مشخص گردد.
یافتهها: طراحی مجدد فرایند مونتاژ، منجر به کاهش ۸/۸ دقیقهای زمان فعالیتها و افزایش ۲۱٪ بهرهوری گردید لیکن شیوع و شدت ناراحتیهای اسکلتی – عضلانی در اکثر اندامهای بدن پس از طراحی مجدد فرایند افزایش یافت. هیچ تغییری در میزان خستگی کل و پوسچرهای کاری اپراتورها مشاهده نشد.
نتیجهگیری: اگرچه افزایش بهرهوری از طریق کاربرد تکنیکهای مهندسی طراحی خطوط مونتاژ امکانپذیر است لیکن اجرای چنین مداخلاتی ممکن است اپراتورها را در معرض ناراحتیهای اسکلتی – عضلانی بیشتری قرار دهد. توصیه میشود هنگام طراحی خطوط مونتاژ، علاوه بر تکنیکهای مهندسی معمول، اصول طراحی ارگونومیک نیز مد نظر قرار داده شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |