دوره 13، شماره 4 - ( 1395 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 84-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

davoudian talab A, akbari F, bazdar S, kiani H, yaghoubi S, yousefi F. Assessment of awareness and practice of operating room personnel to fire prevention and effective factors. ioh 2016; 13 (4) :77-84
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-1527-fa.html
داودیان طلب امیرحسین، اکبری فخری دخت، بازدار شهرام، کیانی هدی، یعقوبی شکوفه، یوسفی فرشاد. تعیین میزان عملکرد و آگاهی نسبت به پیشگیری از حریق و بررسی عوامل موثر بر آنها در پرستاران اتاق عمل های استان خوزستان در سال1393. سلامت كار ايران. 1395; 13 (4) :77-84

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-1527-fa.html


دانشجوی کارشناسی اتاق عمل، عضو کمیته تحقیقات دانشجویی دانشکده علوم پزشکی بهبهان، بهبهان، ایران ، yousefi.farshad73@yahoo.com
چکیده:   (5630 مشاهده)

زمینه و هدف: اتاق عمل جایگاه حساسی برای بروز حادثه است. از جمله حوادثی که احتمال وقوع آن وجود دارد، آتش سوزی در حین عمل جراحی است. علیرغم این واقعیت که این حوادث کمیاب هستند اما موقعی که به وقوع می پیوندند منجر به آسیب جدی به بیماران و یا حتی مرگ آن‌ها می شوند. بنابراین هدف این مطالعه بررسی میزان عملکرد و آگاهی پرسنل اتاق عمل(پرستار اتاق عمل و بیهوشی) نسبت به پیشگیری از حریق در اتاق عمل و بررسی عوامل مرتبط با آن‌ها در اتاق عمل بیمارستان‌های استان خوزستان می باشد.

روش بررسی: این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی در سال 1393 در اتاق عمل بیمارستان‌های استان خوزستان انجام شد. نمونه شامل 253نفر پرسنل(31%بیهوشی و 69%پرستار اتاق عمل) می باشد که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند . برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شد و میزان آگاهی و عملکرد پرسنل اتاق عمل نسبت به روش‌های پیشگیری از حریق ، همچنین ارتباط این دو فاکتور با سن، سابقه کار و تأثیر آموزش، تحصسلات، جنسیت و عنوان شغلی مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی ارتباط میان متغییرها از آزمون‌آماری کندال و برای مقایسه گروه‌ها از آزمون مقایسه ای من ویتنی استفاده شد.

یافته ها: نتایج نشان داد که 15% اگاهی بالا25% آگاهی متوسط،4/48%آگاهی ضعیف و 1/11% نیز فاقد اگاهی بودند، همچنین 2/87% عملکرد بالا،2/14%عملکرد متوسط،7/6%عملکردضعیف، 8/0درصد نیز عملکرد خیلی ضعیفی داشتند. آزمون همبستگی کندال رابطه‌ی معنی داری بین سن و سابقه کاری با عملکرد و آگاهی نشان نداد(P>0/05)،آزمون مقایسه ای من وینتی در این مطالعه نشان داد که آموزش بر عملکرد و آگاهی اثر مثبتی دارد(P<0/05)، اما بین آقایان و خانم‌ها در میزان عملکرد و آگاهی اختلاف معنی داری پیدا نشد P>0/05))، همچنین مقایسه میانگین نمرات آگاهی بین سطوح تحصیلی(کاردان و کارشناس) دارای اختلاف معنی دار (P<0/05)می‌با‌شد. اما بین نوع شغل (پرسنل اتاق عمل و تکنیسین بیهوشی) اختلاف معنی دار نمی باشد P>0/05)). این مطالعه همچنین نشان داد که سطح عملکرد پرسنل اتاق عمل نسبت به تکنیسن بیهوشی بیشتر می باشد و دارای اختلاف معنی دار می باشد(P<0/05).

نتیجه گیری: نتایج به دست آمده از این مطالعه و مطالعات گذشته نشان می‌دهد که میزان آگاهی نسبت به روش‌های پیشگیری از حریق در پرسنل اتاق عمل پایین بوده و وضعیت ایمنی اتاق‌های عمل راضی کننده نیست. به منظور افزایش آگاهی نسبت به روش‌های پیشگیری از حریق در اتاق عمل، برگزاری دوره‌های آموزش ایمنی برای سطوح مختلف، آگاه کردن کارکنان نسبت به خطرات بالقوه و ایجاد یک نظام گزارش‌دهی مناسب و موثر برای حوادثی که در محیط کار اتفاق می‌افتد را می توان پیشنهاد داد.

متن کامل [PDF 312 kb]   (2024 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: ایمنی
دریافت: 1394/6/20 | پذیرش: 1395/2/18 | انتشار: 1395/8/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb