دوره 14، شماره 1 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shirali G, Hosseinzadeh T, Dibeh Khosravi A, Rasi H, Moradi M S, Karami E, et al . Integration of human information processing model and SHERPA technique in the analysis of human errors: A Case Study in the control room for the petrochemical industry. ioh 2017; 14 (1) :1-11
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-1543-fa.html
شیرالی غلامعباس، حسین زاده طاهر، دیبه خسروی افشین، راثی حمید، مرادی محمد سعید، کرمی اسماعیل، و همکاران. و همکاران. و همکاران.. تلفیق مدل پردازش اطلاعات انسانی و روش SHERPA در تجزیه و تحلیل خطای انسانی: مطالعه موردی در اتاق کنترل صنعت پتروشیمی. سلامت كار ايران. 1396; 14 (1) :1-11

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-1543-fa.html


کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران. ، AFSHIN.KHOSRAVI@YAHOO.COM
چکیده:   (6400 مشاهده)

زمینه و هدف: با نگاهی گسترده تر به مقوله خطای انسانی و با توجه به اهمیت این موضوع که انسان به عنوان یک پردازنده فعال اطلاعات است، ضرورت یک چارچوب مفید برای تجزیه و تحلیل فرایندهای مختلف روانی در تعامل با سیستم ها برای انجام وظایف شغلی احساس می شود. بنابراین هدف این مطالعه تجزیه و تحلیل خطاهای انسانی با استفاده از روش SHERPA و براساس مدل پردازش اطلاعات انسانی می باشد.

روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه موردی از نوع مقطعی می باشد که در سال 1393 در اتاق کنترل یکی از صنایع پتروشیمی انجام شده است. افراد مورد مطالعه شامل 62 نفر از کارکنان در چهار پست شغلی سرپرست نوبتکار، نوبتکار ارشد، نوبتکار اتاق کنترل و نوبتکار سایت بودند که در 4 شیفت کاری 8 ساعته مشغول به کار بودند. جهت تجزیه و تحلیل خطاها از تکنیک SHERPA، برای طبقه بندی مراحل پردازش اطلاعات انسانی از مدل Wickens و برای شناسایی عوامل مؤثر بر عملکرد از طبقه بندی Kirwan استفاده شد. در ضمن برای جمع آوری اطلاعات از روش های مشاهده، مصاحبه و مطالعه مستندات بهره گرفته شد.

یافته ها: با تجزیه و تحلیل برگه های کار SHERPA، 246 مورد خطای انسانی شناسایی گردید. بیشترین تعداد خطا (143 مورد) مربوط به مرحله درک از پردازش اطلاعات انسانی می باشد. عوامل دستورالعمل های کاری، و آموزش و تجربه، به طور مشترک از مهم ترین عوامل مؤثر بر پردازش اطلاعات در مراحل پردازش اطلاعات  تشخیص داده شدند.

نتیجه گیری: نتایج حاصل از این مطالعه، با شناسایی انواع خطاهای ممکن در مراحل پردازش اطلاعات و در نظر گرفتن عوامل موثر بر آن ها، بر نقاط ضعف سیستم ﺗﺄکید می کند.

متن کامل [PDF 723 kb]   (2420 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ایمنی فرآیند
دریافت: 1394/4/2 | پذیرش: 1395/2/1 | انتشار: 1396/2/27

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb