زمینه و هدف: اختلالات اسکلتی عضلانی ناشی از کار (MSDs) یکی از دلایل عمده ناتوانی و کاهش بهرهوری در کشورهای توسعه یافته است و یکی از ریسک فاکتور های ایجاد این اختلالات در بین افراد وزن بالا میباشد بنابراین هدف از این مطالعه ارزیابی کمی وکیفی اختلالات اسکلتی عضلانی کارگران و ارتباط آن با توده بدن در یک صنعت کاغذسازی در سال 1393 میباشد.
روش بررسی: صنعت مورد نظر دارای 1473 نفر پرسنل بود که در این مطالعه توصیفی مقطعی تعداد 520 نفر از واحدها و شیفتهای مختلف به طور تصادفی انتخاب شدند به طوری که حداقل یک سال سابقه کار داشتند و با رضایت کامل به پرسشنامههای LPD و NORDIC پاسخ دادند. جهت تعیین روایی و پایایی پرسشنامهها از آزمون آلفاکرومباخ و در نهایت جهت تعیین ارتباط بین اختلالات اسکلتی عضلانی حاصل از دو پرسشنامه با هم و با شاخص توده بدن از آزمونهای مجذور کایدو، رگرسیون و همبستگی توسط نرم افزار SPSS نسخه 19 استفاده شد. همچنین سطح معناداری در این مطالعه 05/0 در نظر گرفته شده بود.
یافتهها: مطالعه حاضر نشان داد که از نظر شاخص توده بدن هیچ فرد لاغری در نمونه وجود نداشت و از این نظر وضعیت 32% افراد طبیعی، 41% دارای اضافه وزن و 27% چاق بودند. همچنین بین دو پرسشنامه در اندامهای قسمت تحتانی و فوقانی پشت، زانو، شانه، ران و دست ارتباط معنادار و در اندامهای آرنج و قوزک پا ارتباط غیرمعنادار و بین BMI و اختلالات اسکلتی عضلانی اندامهای قسمت فوقانی و تحتانی پشت، زانو، شانه و ران ارتباط معنادار وجود داشت.
نتیجهگیری: از آنجا که اختلالات اسکلتی عضلانی تجمعپذیر میباشند با افزایش سن، سابقه کار، ساعات کار روزانه و شغل دوم نیز ناراحتیها و اختلالات اسکلتی عضلانی افزایش مییابد. جهت رفع این اختلالات ایجاد برنامه غذایی رژیمی به همراه ورزشهای مناسب و آموزشهای ارگونومی به کارگران توصیه میشود. همچنین به پژوهشگران نیز پیشتهاد میشود که در این زمینه با استفاده از پرسشنامه LPD تحقیقات بیشتری صورت پذیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |