دوره 14، شماره 1 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 80-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shafiee Motlagh M, Aghaei H, Assari M J, Soltani Mohammadi Samar M. Design and providing of a software package based on Control Banding method for risk assessment of occupational exposure to nanomaterials. ioh 2017; 14 (1) :71-80
شفیعی مطلق مسعود، آقائی حامد، عصاری محمد جواد، سلطانی محمدی ثمر مرتضی. طراحی و ارائه یک بسته نرم‌افزاری مبتنی بر روش Control Banding جهت ارزیابی ریسک مواجهه شغلی با نانومواد. سلامت كار ايران. 1396; 14 (1) :71-80

استادیار، گروه مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، ایران ، Asari@umsha.ac.ir

زمینه و هدف: هرچند توسعه فناوری نانو سبب ایجاد مشاغل جدید و افزایش رشد اقتصادی گردیده، ولی نبود اطلاعات کافی در رابطه با سمیت و حدود مجاز مواجهه شغلی نانو مواد همواره نگرانی‌هایی را ایجاد نموده است. در این مطالعه، یک بسته نرم‌افزاری ساده مبتنی بر روش Control Banding برای ارزیابی ریسک مواجهه شغلی با نانومواد طراحی و ارائه گردید.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی، از نرم‌افزار C # 2010 جهت طراحی بسته نرمافزاری استفاده گردید. ابتدا اصول کلی روش ارزیابی ریسک Control Banding توصیه شده توسط موسسه ملی بهداشت و ایمنی شغلی (NIOSH) به دقت مورد بررسی قرار گرفت. سپس، کلیه فاکتورهای اصلی و فرعی همراه با اهمیت (وزن) و تاثیر آن­ها در سطح ریسک مواجهه شغلی با نانومواد به‌طور دقیق در طراحی نرم‌افزار لحاظ گردید. در نهایت، بسته پیشنهادی جهت ارزیابی ریسک مواجهه فردی با نانومواد، در چند آزمایشگاه تحقیقاتی مورد استفاده قرار گرفت.

یافته ­ها: براساس این نتایج، در ایستگاه­های کار با نانوتیوب­های کربنی چنددیواره (MWNT) و نانوذرات دی‌اکسید تیتانیوم (TiO2)، به‌ترتیب سطوح ریسک متوسط (RL2) و قابل قبول (RL1) به‌دست آمد.

نتیجه­ گیری: بسته نرم‌افزاری پیشنهادی می­تواند به‌عنوان یک ابزار ساده، معتبر، سریع و سهل‌الوصول جهت ارزیابی ریسک مواجهه شغلی با نانومواد مورد استفاده قرار گیرد. همچنین در صورت نیاز به اجرای اقدامات کنترلی، قادر خواهد بود راهکارهای مناسبی جهت بهبود شرایط کاری به کارکنان ارائه نماید.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: ارزیابی و مدیریت ریسک
دریافت: 1394/7/20 | پذیرش: 1395/7/1 | انتشار: 1396/3/9