زمینه و هدف: پایش و مطالعه توانایی کار و وضعیت سلامت شاغلین، برنامه ریزی جهت حفظ و ارتقاء توانایی کار کارکنان و شناسایی و کنترل ریسک فاکتورهای مرتبط با آن یکی از مهمترین مباحث مطرح و به روز در زمینه بهداشت شغلی میباشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر فاکتورهای موثر بر توانایی کار در میان کشاورزان انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش در میان 213 نفر از کشاورزان مرد انجام شد. در این مطالعه اثر متغیرهایی مانند ویژگی های دموگرافیک، فاکتورهای فیزیکی و روانی شغل و بیماری ها بر توانایی کار بررسی شد. توانایی کار با استفاده از پرسشنامه شاخص توانایی کاری (WAI) و فاکتورهای فیزیکی و روانی شغل توسط پرسشنامه محتوای شغلی (JCQ) برآورد گردید. جهت تعیین وابستگی شاخص توانایی کار با هر یک از فاکتورهای موثر بر آن از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد.
یافته ها: میانگین شاخص توانایی کار 6/34 بدست آمد که با سن (p<0.001)، شاخص توده بدن (004/0p=)، فاکتورهای فیزیکی و روانی شغل و بیماریها دارای ارتباط معنادار بود. نتایج آنالیز همبستگی نشان داد که از میان متغیرهای مورد مطالعه در این تحقیق در درجه اول بیماری ها (r= 0.524) و در درجه دوم فاکتورهای فیزیکی شغل مانند تلاش فیزیکی (r=0.309)، بار فیزیکی ایزومتریک (r=0.263) و نیازهای فیزیکی شغل (r=0.322) بیشترین ارتباط را با شاخص توانایی کار داشتند. فاکتور های سایکولوژیک همبستگی ضعیف تری را با توانایی کار نشان دادند.
نتیجه گیری: مطابق با یافتهها، توسعه رویکردهای پیشگیرانه جهت کنترل بیماری ها، کاهش بار کار فیزیکی، حذف پوسچرهای کاری نامطلوب و انجام مطالعات مداخلهای جهت بهبود نیازهای سایکولوژیک محیط کار تاثیر قابل توجهی بر ارتقاء توانایی کار کشاورزان ایفا می نمایند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |