دوره 14، شماره 3 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 3 صفحات 36-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

kouhnavard B, Rajaei Behbahani N, Soleimani N. Comparisons between quality of sleep and chronic fatigue syndrome in the radiology staff and nurses working in hospital. ioh 2017; 14 (3) :26-36
کوهنورد بهرام، رجایی بهبهانی نرجس، سلیمانی نگین. مقایسه کیفیت خواب و سندرم خستگی مزمن در کارکنان رادیولوژی با پرستاران شاغل در بیمارستان‌. سلامت كار ايران. 1396; 14 (3) :26-36

دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی زنجان ، sol.negin@yahoo.com

زمینه و هدف: کیفیت خواب و خستگی مؤلفه‌های عمده‌ای از زندگی اجتماعی افراد را تشکیل می‌دهند و می‌توانند عامل مهمی برای ایجاد تنش در مراقبین سلامت باشند که سبب نارضایتی، ترک حرفه و ارائه نادرست خدمات به مراجعه‌کنندگان می گردد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه کیفیت خواب و سندرم خستگی مزمن در کارکنان رادیولوژی با پرستاران شاغل در بیمارستان‌ انجام شد.

روش بررسی: مطالعه حاضر به ‌صورت مقطعی و در سال 1394 انجام شد. جامعه آماری کلیه کارکنان رادیولوژی و یک گروه نیز به ‌عنوان گروه شاهد (پرستاران) شاغل در بیمارستان‌های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بودند، که انتخاب شدند. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه جمع‌‌آوری و از آزمون های آماری t مستقل، کای اسکوئر و ضریب همبستگی پیرسون جهت تجزیه‌ و تحلیل استفاده شد.

یافته‌ها: میانگین کلی سندرم خستگی مزمن 77/4 ±64/10 بود که 39/17% (16 نفر) دارای سندرم خستگی مزمن (7 نفر از کارکنان رادیولوژی و 9 نفر از پرستاران) و 61/82% (76 نفر) عدم خستگی مزمن (33 نفر از کارکنان رادیولوژی و 43 نفر از پرستاران) را نشان دادند. نمره کل کیفیت خواب کارکنان رادیولوژی بطور معنی‌داری کمتر از پرستاران بود (003/0 =p). میانگین تأخیر در به خواب رفتن و استفاده از داروهای خواب‌آور در کارکنان رادیولوژی کمتر از پرستاران بود که باهم اختلاف معنی‌داری داشتند (001/0 = p) و (000/0= p). همچنین در افراد مورد بررسی با افزایش سندرم خستگی مزمن، کیفیت کلی خواب، تأخیر در به خواب رفتن، اختلالات خواب و اختلالات عملکردی روزانه افزایش می‌یافت.

نتیجه‌گیری: براساس نتایج، با کاهش کیفیت خواب، سندرم خستگی مزمن در پرستاران افزایش می‌یابد و کارکنان رادیولوژی نسبت به پرستاران از کیفیت خواب بهتری برخوردار می باشند.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اختلالات روان تنی
دریافت: 1394/10/27 | پذیرش: 1395/5/10 | انتشار: 1396/4/20