زمینه و هدف: وظایف جابجایی بیمار از علل مهم ناراحتیهای اسکلتی عضلانی از جمله کمردرد، در کارکنان پرستاری میباشد. روش MAPO از روشهای کمی بررسی ارگونومیکی است که سطح ریسک اختلالات اسکلتی-عضلانی مرتبط با جابجایی بیمار در بخشهای بیمارستانی را از طریق محاسبه شاخص MAPO ارائه میدهد. این مطالعه با هدف ارزیابی ارگونومیکی بیمارستانهای دولتی شهر قزوین و اولویت بندی اقدامات اصلاحی انجام شده است.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی 43 بخش در 6 بیمارستان شهر قزوین مورد بررسی قرار گرفتند. دادهها با استفاده از چک لیست شاخص MAPO از طریق مصاحبه با سرپرستار هر بخش و بازدید بخشها، جمعآوری شدند. تجزیه و تحلیل آماری دادهها، با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام گرفت.
یافته ها: بررسی بیمارستانها با روش MAPO نشان داد که 21 % بخشهای بیمارستانی در سطح ریسک 1 (ریسک ناچیز)، 5/46 % بخشها در سطح ریسک 2 (ریسک متوسط) و 5/32% بخشها در سطح ریسک 3 (ریسک زیاد) قرار داشتند. از میان بخشهای بیمارستانی مورد بررسی، بخش ارتوپدی بالاترین ریسک و بخش NICU کمترین ریسک را داشتند. نتایج نشان داد که بین میانگین مقادیر شاخص MAPO در بیمارستانهای مورد مطالعه، تفاوت معنیدار وجود نداشت (301/0=p (ولی بین میانگین مقادیر شاخص MAPO در انواع بخشهای بیمارستانی، تفاوت معنی دار وجود دارد (014/0=p (.
نتیجه گیری: با توجه به بالابودن پتانسیل خطر در حدود یک سوم از بخشهای بستری در بیمارستانهای مورد مطالعه، بازنگری و اصلاح سیاستهای فعلی با رویکرد کاهش مواجهه پرسنل پرستاری با خطرات ناشی از جابجایی بیماران ضروری به نظر میرسد. در این راستا تاًمین ویلچرهای سالم به تعداد کافی و رعایت نسبت پرستار به بیمار از اولویت بالاتری برخوردار است.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |