زمینه و هدف: بیماری دیابت یکی از با اهمیت ترین و پرعارضه ترین بیماریها است که پیگیری و کنترل جدی را می طلبد. عوامل خطر غیر شغلی آن شناخته شده اند ولیکن عوامل خطر شغلی هنوز جای تحقیق دارند. هدف اصلی این مطالعه بررسی خطر دیابت نوع 2 در کارگران نوبتکار بود.
روش بررسی: در یک مطالعه کوهورت هیستوریکال از کارگران نوبتکار وشیفت ثابت صبح در کارخانجات مختلف ، 870 نفر جهت شرکت در مطالعه انتخاب شدند که از این تعداد 460 نفر در گروه نوبتکار و410 نفر در گروه شیفت ثابت صبح بودند. کلیه کارگران در طول مطالعه مورد پیگیری از جهت وضعیت سلامتی و بررسی از لحاظ قند خون ودیابت قرار داشتند. شرح حال ، معاینه و آزمایشات برایشان انجام شد. در این مطالعه از یک چک لیست استفاده گردید که اطلاعات وارد آن می شد. سپس اطلاعات در نرم افزار SPSS 16 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و از تست کای- دو ، T-test ، Exact و خطر نسبی برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده گردید (05/ 0 p<).
یافته ها: در بررسی و مقایسه میزان قند خون ناشتا و تست تحمل گلوکز این نتایج بدست آمد در گروه نوبت کار 16/12±31/89 و 36/6±66/125 میلی گرم در دسی لیتر و در گروه شیفت ثابت صبح 36/14±76/87 و 11/1±18/124 میلی گرم در دسی لیتر اختلاف معنی دار نبود( 92/0=P و95/0=P).
نتیجه گیری: نوبتکاری به شکل مذکور تاثیر چشمگیری در افزایش قند خون و ایجاد دیابت ندارد. ولیکن معاینات و آزمایشات سالانه جهت شناسایی زودرس بیماران و پیشگیری از ایجاد اختلالات توصیه می شود.
کلیدواژه ها: دیابت ، قند خون ناشتا، نوبتکاری، تست تحمل گلوکز
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |