زمینه و هدف: حوادث ناشی از کار تاثیر به دلیل پیامد های متعدد روانشناختی، مالی و مادی، کانون توجه متخصصان روانشناسی صنعتی و سازمانی، بهداشت و ایمنی و مدیریت قرار گرفته است. به این منظور، پژوهش حاضر با هدف مقایسه ویژگی های شخصیتی و نگرش نسبت به ایمنی در میان کارکنان حادثه دیده و حادثه ندیده در یک واحد بزرگ صنعتی اجرا گردید.
روش بررسی: پژوهش حاضر با روش علی مقایسه ای (پس رویدادی) اجرا و بر روی تعداد 32 نفر حادثه دیده و 30 نفر حادثه ندیده که به صورت تصادفی انتخاب شدند، اجرا و برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های ویژگی های شخصیت و نگرش نسبت به ایمنی که دارای روایی و پایایی مناسبی هستند، استفاده گردید. یافته ها با استفاده از روش های آماری تحلیل واریانس چند متغیری و آزمون t گروههای مستقل و با کمک نرم افزار SPSS نسخه 16، مقایسه و مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: میانگین نمرات افراد حادثه دیده در ویژگی های شخصیتی روانرنجورخویی، برونگرایی، تجربهپذیری، سازگاری و وظیفهشناسی و نگرش نسبت به ایمنی در میان کارکنان حادثه دیده به ترتیب 58/2، 39/3، 21/3، 51/3، 91/3 و 71/3 و برای کارکنان حادثه ندیده به ترتیب 48/2، 52/3، 25/3، 55/3، 90/3 و 92/3 به دست آمد که علیرغم وجود تفاوت میان کارکنان حادثه دیده و حادثه ندیده در متغیرهای روانرنجورخویی، برونگرایی، تجربهپذیری، سازگاری و نگرش نسبت به ایمنی، اما این تفاوت ها معنادار نبودند 0/05)< p).
نتیجه گیری: با توجه به وجود تفاوت در در ویژگی های شخصیتی و نگرش نسبت به ایمنی در میان کارکنان حادثه دیده و حادثه ندیده و عدم معناداری یافته های پژوهش حاضر، امکان این که هنوز یکی از مهمترین علل وقوع بسیاری از حوادث شغلی در صنایع کشور، محیط ناایمن صنایع است، وجود دارد. بنابراین، لزوم توجه و ایمن سازی شرایط محیط کار، باید در اولویت اساسی مسولان و مدیران صنایع قرار گیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |