زمینه و هدف: ایمنی شغلی، یکی از جنبههای ضروری بهرهوری در مدیریت منابع انسانی هر سازمانی به شمار میرود و اگر سازمانها بتوانند نرخ حوادث شغلی و استرس نامطلوب را کاهش دهند، عملکرد نیرویکار اثربخشتر خواهد بود. در این میان، گردش شغلی به اندازه یک استراحت خوب میتواند منجر به افزایش بهرهوری شود. هدف از این مطالعه طراحی یک سیستم گردش شغلی مناسب در راستای کاهش مخاطرات شغلی بر اساس خطر ارگونومیک مشاغل است.
روش بررسی: این تحقیق با یک رویکرد مدلسازی ریاضی به دنبال طراحی سیستم گردش شغلی است که علاوه بر تامین نیازمندیهای کارفرمایان، خطر ارگونومیک مشاغل را کاهش دهد. روش تحقیق در این پژوهش از حیث هدف از نوع کاربردی و از حیث روش از نوع توصیفی ریاضی شامل مراحل: (1) استخراج مساله، (2) مدلسازی، (3) حل مدل، (4) اعتبارسنجی مدل و (5) پیادهسازی مدل، میباشد. هدف این است که مجموعه خطرهای به نحوی به n عضو نیرویکار تخصیص داده شود که حداکثر خطر اعضای نیرویکار کمینه شود (استخراج مساله). متناظر با شرایط و محدودیتهای سیستم شغلی، مساله در قالب یک مدل برنامهریزی خطی، مدلسازی ریاضی شده است. اجزای این مدلسازی ریاضی شامل تابع هدفِ کمینهسازی حداکثر خطر شغلی نیروی کار، محدودیتهای ساختاری مساله (هر شغل در هر بازهی زمانی میبایست به یک نیرویکار تخصیص داده شود و همچنین هر نیرویکار در هر بازهی زمانی میبایست مشغول انجام تنها یک شغل باشد)، پارامترها (تعداد n نیرویکار، n شغل در T بازهی زمانی، خطرهای مشاغل
) و متغیرها (تخصیص شغل در بازههای زمانی به نیروی کار) است (مدلسازی). از آنجاییکه مدل یک مدل برنامه ریزی خطی است از نرمافزار بهینهسازی Lingo و کدنویسی در آن جهت حل بهینه استفاده شد (حل مدل و اعتبارسنجی).
یافتهها: مدل گردش شغلی پیشنهادی در یک کارگاه نیمهصنعتی که در آن نارضایتی نیروی کار ناشی از مشکلات ارگونومیکی گزارش شده است، بررسی شد و مدلسازی ریاضی برای کارگاه مدنظر انجام شد (پیادهسازی مدل). این مدل ریاضی خطی شامل 144 متغیر تصمیم، 54 محدودیت و یک تابعه هدف ساخته شد. مدل توسط نرمافزار Lingo اجرا شد و نتایج شامل 138 متغیر با مقدار بهینهی صفر و 6 متغیر با مقدار بهینهی یک است. این نتایج، ترتیبی بهینه از تخصیص و گردش شغلی نیروی کار را در اختیار قرار میدهد که اگر تخصیص شغلی با این ترتیب انجام شود، نیروی کار در متعادلترین حالت ریسک شغلی قرار میگیرد و ریسک شغلی بین همه به نسبت منطقی تقسیم میشود. همچنین تخصیص بهینه مشاغل به افراد حاکی از کاهش خطر شغلی همه افراد (مقدار محاسبه شده برای تابع هدف بهینه) به سطح 1.25 میباشد.
نتیجهگیری: خروجی اصلی این تحقیق یک برنامه بهینه جهت تخصیص مشاغل در برنامهی کاری یک سیستم تولیدی است که نه تنها ملاحظات شغلی را لحاظ میکند بلکه خطر ارگونومیک مشاغل را کمینه نموده و به رضایت شغلیِ ناشی از تعدیل ریسک شغلی هم میانجامد. نتایج نشاندهندهی تاثیر برجستهی گردش شغلی بر تنظیم خطر شغلی بین نیرویکار در سطح مناسب و بهبود رضایتمندی نیرویکار دارد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |