زمینه و هدف: رانندگان تاکسی گروه بزرگی از رانندگان حرفهای هستند که زمان زیادی از فعالیت روزانه خود را به رانندگی مشغول هستند. نظر به اهمیت تصادفات رانندگی به عنوان یکی از معضلات سیستم ایمنی ترافیک کشور، اصلاح رفتارهای غلط رانندگی این گروه میتواند تاثیر زیادی بر کاهش تصادفات داشته باشد.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی 245 نفر از رانندگان تاکسی در سال 1393 انجام گردید. پرسشنامهای متناسب با اهداف پژوهش در دو بخش، شامل اطلاعات دموگرافیک و سنجش علل عدم استفاده شبانه از سیستم روشنایی خودرو تهیه شد. روایی محتوای پرسشنامه با استفاده از نظرکارشناسان و اساتید تایید، و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ معادل 72/0 تایید شد.
یافته ها: در این مطالعه مشخص شد که 9/26درصد رانندگان در هنگام شب، سیستم روشنایی وسیله نقلیه خود را روشن نمی کنند. بیشترین محل عدم استفاده از سیستم روشنایی، میادین اصلی شهر(2/46درصد) توسط رانندگان گزارش گردید. فراموشی در روشن نمودن چراغ خودرو (28/14درصد) و استهلاک چراغ (06/13درصد) از دلایل اصلی عدم استفاده از سیستم روشنایی خودرو توسط رانندگان گزارش شد. همچنین میان متغیرهای چون فعالیت در رانندگی تاکسی به عنوان شغل اصلی (0001/0P-Value=)، عدم دریافت اخطار از طرف سرنشینان (0001/0P-Value=) و میزان تحصیلات (012/0P-Value=) با عدم استفاده شبانه از سیستم روشنایی خودرو ارتباط معناداری مشاهده گردید.
نتیجه گیری: با توجه به این که دلیل اصلی عدم استفاده از سیستم روشنایی فراموشی گزارش شده و اکثر این افراد تا به حال به دلیل عدم استفاده از سیستم روشنایی خودرو در ساعات شبانه هیچگونه اخطار یا جریمهای از طرف پلیس دریافت نکرده اند، لازم است از آموزش و اعمال مقررات به عنوان یکی از راه های ایجاد فرهنگ صحیح ترافیک و ارتقای عملکرد رانندگان استفاده کرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |