زمینه و هدف: ارزیابی عملکرد HSE یکی از الزامات موفقیت سازمانها جهت بهبود وضعیت HSEاست. به نظر می رسد مدلهای موجود جهت ارزیابی عملکرد HSE، تمامی معیارها را مدنظر قرار ندادهاند. از طرفی، مدلهای خارجی در توصیف، تبیین و ارزیابی مناسب موضوعات HSE کشور ایران از توانمندی بالایی برخوردار نیستند. ازاینرو، هدف این مطالعه، توسعه مدلی جدید جهت ارزیابی و رتبهبندی عملکرد HSE است.
روش بررسی: در این مطالعه توسعهای-کاربردی، ابتدا مدلهای ارزیابی عملکرد HSE شناسایی ومعیارهای مشترک و متمایز استخراج و پس از مصاحبه با خبرگان و تلفیق نتایج، معیارهای ارزیابی عملکرد در دو گروه توانمندساز و نتایج شناسایی شدند. سپس برای هرکدام از معیارها، تعدادی زیرمعیار و برای هرکدام از زیرمعیارها، تعدادی نکته راهنما با نظرسنجی از خبرگان استخراج گردید.در پایان وزن معیارها و زیرمعیارها با مقایسه زوجی و تحلیل سلسله مراتبی فازی تعیین شد.
یافته ها: مدل ارزیابی عملکرد HSE (odelHSE Performance Assessment M) به ترتیب وزن با معیارهای نهگانه نتایج ایمنی، نتایج سلامت، نتایج محیط زیست، فرآیندها، نتایج اقتصادی و اجتماعی، فرهنگی، خطی مشی و استراتژی، رهبری، شراکتها و منابع سازمانی و مدیریت کارکنان ، با 19 زیرمعیار و 157 نکته راهنما شناسایی شد.
نتیجه گیری: معیارهای نتایج وزن بیشتری نسبت به معیارهای توانمندساز کسب نمودند. سه معیار فرایندها، خط مشی و استراتژی و رهبری بخش اعظم از وزن توانمندسازها را تشکیل دادند که فرایندها بیشترین امتیاز را به خود اختصاص دادند. بیشترین امتیاز و درصد وزنی به نتایج ایمنی تعلق یافت.
کلیدواژه ها: عملکرد HSE، ارزیابی، توانمندساز، نتایج، تحلیل سلسله مراتبی فازی.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |