دوره 17، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 24-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rimaz S, Mohammadi I, Abolghasemi J, Gholami A, Taheri F, Moradi Y. Psychometric properties of a Farsi version of the Dutch Boredom Scale Questionnaire (DUBS) in Iranian University of Medical Sciences employees. ioh 2020; 17 (1) :11-24
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2014-fa.html
ریماز شهناز، علیمحمدی ایرج، ابوالقاسمی جمیله، غلامی علی، مختاری مهدی، ورسی فاطمه، و همکاران.. ویژگی‌های روانسنجی نسخه فارسی مقیاس دلزدگی هلندی در کارکنان دانشگاه علوم پزشکی ایران. سلامت كار ايران. 1399; 17 (1) :11-24

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2014-fa.html


گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران. ، abolghasemi1347@yahoo.com
چکیده:   (2639 مشاهده)
زمینه و هدف: دلزدگی از محیط کار منجر به کاهش رضایت و عملکرد شغلی و در نهایت منجر به کاهش تولید و تحمیل هزینه‌ بر سازمان می‌شود. دلزدگی با نشانه‌هایی هم‌چون احساس ملالت و خستگی، بی‌معنایی، پوچی، کسل بودن و عدم علاقه، عدم ارتباط و یا عدم تعامل با یک رویداد یا وضعیت یا محیط فعلی است. اغلب کارکنانی که مستعد خستگی و دل‌زدگی می‌باشند بیشتر الگوهای یکنواختی را در زندگی کاری خود تجربه می‌کنند و این افراد احتمالا از خودکفایی پائین‌تر و شور و شوق و علاقه کمتری جهت انجام فعالیت نسبت به همکاران خود برخوردار می‌باشند. تقریبا تمامی افراد تجربه‌ای از دلزدگی از محل کار در زمان‌های گوناگون، بدون در نظرگرفتن ماهیت کار دارند. اگر چه شواهد تجربی نشان می‌دهد که بروز دلزدگی از محل کار گسترده است اما امروزه مطالعه در این زمینه مورد غفلت قرار گرفته‌است. در ایران ابزار مناسب و معتبری جهت اندازه گیری دلزدگی در کارکنان وجود ندارد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگی‌های روان‌سنجی نسخه فارسی مقیاس دل‌زدگی هلندی در کارکنان دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شده است.
روش بررسی: این مطالعه به صورت مقطعی، طی سال‌های 93-1392 و بر روی 588 نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد. با توجه به تعداد کارکنان واحدهای تابعه دانشگاه با روش تخصیص به نسبت، ابتدا تعداد پرسنل لازم جهت مطالعه، در هر واحد تعیین و سپس به شیوه نمونه‌گیری در دسترس، افراد انتخاب و وارد مطالعه شدند. در این مطالعه جهت جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌ دو بخشی که بخش نخست آن مربوط به اطلاعات فردی و بخش دوم پرسشنامه‌ مرجع شامل 8 سوال که رایجزگر و همکاران در سال 2012 ارائه نمودند، مورد استفاده قرار گرفت. پاسخ سوالات در این پرسشنامه از طیف لیکرت 5 تایی با گزینه‌های خیلی مخالف تا خیلی موافق (نمره یک تا پنج) برخوردار است که در نتیجه، نمره دلزدگی از 8 تا 40 امتیاز متغیر می‌باشد. جهت ترجمه و روانسنجی پرسشنامه، از روش ترجمه-واترجمه و بررسی روایی‌صوری و محتوایی و پایایی استفاده شد. به منظور بررسی پایایی از روش آزمون-بازآزمون با بررسی شاخص همبستگی ‌درون‌‎رده‌ای و همچنین همسانی‌درونی سازه‌ها پس از تحلیل‌عاملی‌اکتشافی استفاده گردید.
یافته‌ها: روایی صوری پرسشنامه مورد بررسی با توجه به نظر متخصصان مورد تایید واقع گردید. میانگین شاخص‌ CVI  برای کلیه گویه‌ها  0.91 و شاخص CVR برای گویه‌ها بین 0.69تا 1.00 متغیر بود که نتایج حاصل، نشان‌دهنده روایی مطلوب پرسشنامه بود. با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی دو عامل استخراج گردید که با تحلیل عاملی تاییدی برازش داده‌ها به این دو عامل مورد تایید قرار گرفت. شاخص‌همبستگی‌درون‌رده‌ای برای کل ابزار 0.89 و آلفای کرونباخ برای کل ابزار 0.823 بود. در تحلیل‌عاملی‌اکتشافی، 2 عامل فردی با 5 گویه و عامل محیطی با 3 گویه حاصل گردید.
نتیجه‌گیری: نتایج بدست آمده نشان داد، پرسشنامه دل‌زدگی در محل کار DUBS)) از روایی و پایایی مناسبی جهت بررسی دل‌زدگی در کارکنان دانشگاه‌های علوم پزشکی ایران برخوردار می‌باشد که امکان بومی‌سازی و اعتبارسنجی این نسخه پرسشنامه در جامعه تحت مطالعه ما وجود دارد و می‌تواند مورد استفاده پژوهشگران و متخصصان در زمینه‌های مرتبط قرار گیرد.
 
متن کامل [PDF 761 kb]   (1666 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عوامل تعیین کننده رضایت شغلی
دریافت: 1397/10/25 | پذیرش: 1398/11/30 | انتشار: 1399/4/16

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb