Niknazar H, Mehrparvar A, Behjati M, Dehghani A, Zare M J. Paternal Occupational Exposure to Solvents and The Risk of Congenital Heart Defects in Children Using Job Exposure Matrix. ioh 2019; 16 (5) :30-39
URL:
http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2020-fa.html
نیک نظر حمیده، مهرپرور امیر هوشنگ، بهجتی مصطفی، دهقانی علی، زارع محمد جواد. مواجهه شغلی پدران با حلالها و خطر وقوع ناهنجاریهای مادرزادی قلبی در فرزندان با استفاده ازماتریکس ارزیابی شغل. سلامت كار ايران. 1398; 16 (5) :30-39
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2020-fa.html
ایران یزد میدان عالم بلوار شهدای گمنام پردیس دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد دانشکده بهداشت ، mjzs63@gmail.com
چکیده: (3728 مشاهده)
زمینه و هدف: در حال حاضر در نتیجه پژوهش روی حیوانات آزمایشگاهی، اطلاعات فروانی از تاثیر عوامل مختلف محیطی در وقوع ناهنجاریهای مادرزادی به دست آمده است، اما هنوز اطلاعات جامعی در خصوص علل وقوع ناهنجاریهای مادرزادی قلبی(CHD) در جمعیتهای انسانی وجود ندارد.. محققان بیان کردهاند مشاغلی مانند داروسازی، مهندسی شیمی، رنگرزی که افراد در معرض حلالها قرار میگیرند، خطر ابتلای نوزاد به نقایص چشمی، قلبی و رودهای و شکاف لب و کام را افزایش میدهد. در مطالعه اسنیدجر میان تماس شغلی مادران وCHD فرزندان ارتباطی مشاهده نشد در حالیکه تماس پدران با فتالات باعث افزایش CHD در نوزادان گردید. با توجه به مطالب ذکر شده شناخت عوامل محیطی و شغلی موثر در بروز ناهنجاریهای مادرزادی قلب از جمله مواجهات شغلی پدران میتواند به شناخت عوامل غیر ژنتیکی مؤثر در بروز ناهنجاریهای مادرزادی قلب کمک کند بنابرای این مطالعه با هدف بررسی مواجهه شغلی پدران با حلالها و بروز ناهنجاری مادرزادی قلب نوزادان انجام شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر به صورت مورد- شاهدی بر روی600 کودک انجام شد. 200 کودک مبتلا به ناهنجاریهای مادرزادی قلب تشخیص داده شده (گروه مورد) و 400 کودک سالم (گروه شاهد) بودند. ابزار گردآوری پرسشنامهی محقق ساخته بود که از طریق مصاحبه تلفنی توسط پژوهشگر تکمیل شد. سوالات پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک، شغل پدر، سبک زندگی و عوامل محیطی بود. پس از تکمیل پرسشنامهها بررسی مواجهه شغلی پدر با استفاده از روش ماتریکس ارزیابی شغل انجام گرفت. بدین منظور ماتریس ارزیابی مواجهه شغلی با حلالها در نرمافزار اکسل تهیه گردید. امتیاز دهی به مواجهه هر شغل با حلال براساس نظرات 10 نفر از کارشناسان بهداشت حرفهای با تجربه و آشنا به مشاغل مختلف انجام شد. جهت تحلیل دادهها از نرمافزار SPSS16 و شاخصهای توصیفی و پراکندگی نظیر فراوانی و درصد استفاده شد همچنین جهت ارزیابی تماس شغلی از نرمافزار STATA14 و جهت برآورد نسبت شانس و نسبت شانس تطبیق یافته از آزمونهای رگرسیون لجستیک استفاده شد.
یافتهها: شایعترین ناهنجاریهای مشاهده شده در این مطالعه نقص دیواره بین بطنی (63n=) %5/31 و باز بودن مجرای شریانی (48n=) 24% بود. نتایج مطالعه نشان داد که مادران گروه مورد در مقایسه با مادران گروه شاهد از سطح تحصیلات پایینتری برخوردار بودند (001/0p-value <). در این مطالعه نسبت جنسیتی دختر به پسر 1:06/1بود. نتایج مطالعه نشان داد که تماس شغلی پدران با حلالها در نمونه مورد (66%) نسبت به نمونه شاهد (55%) بیشتر بوده است این رابطه از لحاظ آماری معنیدار میباشد (21/2-06/1CI= 95% ، 53/1OR=). بعد از حذف اثر عوامل مداخلهگر ارتباط معناداری بین مواجهه پدر با حلالها و ناهنجاری قلبی در نوزادان مشاهده نشد (84/0-6/1 CI= 95% ، 28/1 AOR=).
نتیجهگیری: از محدودیتهای مطالعه تعداد نسبتاً کم نمونه و محدود کردن مطالعه به بازه زمانی خاص و همچنین استفاده از ماتریکس ارزیابی شغل به تنهایی و عدم اندازهگیری بیومارکرهای حلالها در بافت و مایعات بدن والدین و جنین بود. با وجود محدودیتهای مطالعه یافتههای مطالعه نشان داد که یکی از عوامل محیطی تأثیرگذار بر سلامت جنین مواجهات شغلی پدران از جمله مواجهه با حلالها میباشد. بنابراین نظارت بر بکارگیری استاندارهای بهداشتی در محیط کار و آموزش زوجهای جوان در خصوص عوامل غیرژنتیکی موثر در بروز ناهنجاریها مادرزادی، میتواند در سلامت نسل آینده موثر میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارزیابی و مدیریت ریسک دریافت: 1396/4/29 | پذیرش: 1397/7/5 | انتشار: 1398/2/22