nazari J, Mohamady A, Azghani , M R, Mazloumi A. Identification of the most important factors of ethnic differences in anthropometric dimensions of Iranian workers using the decision tree. ioh 2019; 16 (1) :72-89
URL:
http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2080-fa.html
نظری جلیل، محمدی اختر، آذغانی محمود رضا، مظلومی عادل. شناسایی مهمترین فاکتورهای تفاوتهای نژادی در ابعاد آنتروپومتری کارگران ایرانی با استفاده از درخت تصمیم گیری. سلامت كار ايران. 1398; 16 (1) :72-89
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2080-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، nazari_j@yahoo.com
چکیده: (4802 مشاهده)
زمینه و هدف: آنتروپومتــری بعنوان یکی از شــاخههای فیزیکال آنتروپولوژی از جمله مهمتریــن حیطههــای ارگونومــی است که به اندازهگیــری ابعاد و ویژگیهای بدن انسان (طول، وزن، حجم اندامها، فضای حرکتی و زوایای حرکتی هر یک از این ابعاد) میپردازد. این دادهها برای تعیین شکل و اندازه ابزار و وسایل، مورد استفاده افراد در محیط کار قرار میگیرد، تا وسایل، ابزارآلات و ایستگاهکاری متناسب با ابعاد بدنی شاغلین به جهت افزایش بازده و بهرهوری طراحی و ساخته شود. همچنین این دادهها میتواند در انتخاب افراد برای مشاغل و همسانکردن توانمندی هر فرد با انرژی مورد نیاز شغل محوله استفاده شود. بنابراین اندازهگیری دقیق ابعاد بدنی و بروز کردن دادهها در قالب بانکهای اطلاعاتی تنسنجی (آنتروپومتری)، ضروری است. اگرچه این بانکهای اطلاعاتی پایه و اساس طراحی ارگونومیکی محیطهای کاری و محصولات تولیدی میباشند. اما انبوه دادههای جمعآوری شده از ابعاد بدنی و تبدیل آنها به دانش، استفاده از روشهای نوین را ضروری نموده است. دادهکاوی یکی از روشهای نوین بوده که در فضای مدیریت دانش در به دست آوردن اطلاعات نهان به کار گرفته شده و توانایی جداسازی بخش مفید اطلاعات و انجام پردازش یکسان روی دادهها را دارد. لذا مطالعه حاضر جهت شناسایی مهمترین فاکتورهای تفاوتهای نژادی در ابعاد آنتروپومتری کارگران ایرانی با استفاده از درخت تصمیم گیری طراحی و اجرا گردید.
روش بررسی: پژوهش حاضر به عنوان یک بررسی متدولوژیک در زمینه دادهکاوی و استفاده از روشهای دستهبندی (درخت تصمیم) قابل طرح میباشد. در پژوهش حاضر، دادههای خام جمعآوری شده بدنی مشتمل بر 37 بعد از ابعاد 3720 نفر، (3000 مرد و 720 زن) در محدوده سنی60-20 ساله کارگر ایرانی در برگیرندهی شش قوم، فارس، ترک، کرد، لر، بلوچ و عرب گردآوری و در مطالعهای با استفاده از مدل درخت تصمیم برای شناسایی مهمترین فاکتورهای تفاوتهای نژادی در ابعاد آنتروپومتری بررسی شد. جهت تحلیل دادهها و اجرای الگوریتمهای دادهکاوی نیز از نرم افزار WEKA (نسخه 3.6.12) استفاده شد.
یافته ها: براساس نتایج مطالعه در میان مردان، ارتفاع شانه نشسته، ارتفاع دید نشسته، طولآرنج-نوک انگشتان، پهنای شانه بین دو زائده آکرومیون، عرض پا و طول سر به ترتیب از عاملهای متمایزکننده در دستهبندی و ایجاد تفاوتهای نژادی در گروههای مورد مطالعه بودند. درحالیکه در میان زنان عاملهای پهنایصورت، پهنای شانه بین دو زائده آکرومیون و طول آرنج-نوک انگشتان از عاملهای متمایزکننده در دستهبندی و باعث تفاوتهای نژادی میباشند.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر میتواند تاکید مجددی بر سودمندی بکارگیری روش درخت تصمیم برای بررسی تداخلات بین متغیرهای پیشگوییکننده باشد که میتوان در آن با ترکیب تنوع گرهها در ساختار کلی، مهمترین عوامل تعیینکننده نژادی را شناسایی نمود. با در نظر گرفتن هدف مطالعه حاضر و نتایج حاصل از درخت تصمیم، میتوان نتیجه گرفت که فارغ از نژاد، عاملهای تمایزکننده در مردان مربوط به عاملهای تنسنجی (هیکل) و در زنان مربوط به عاملهای تنسنجی صورت(زیبایی) میباشند. براساس نتایج بدست آمده، که عوامل متمایز کننده در مردان و زنان جامعه ایرانی متفاوت از هم بوده، لذا این نتایج بدست آمده میتواند علاوه برکاربرد در صنایع تولیدی و طراحی، در موارد دیگری همچون تشخیص هویت در پزشکی قانونی، ساخت محصولات ارتوپدی نیز کاربرد داشته باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارگونومی دریافت: 1396/9/19 | پذیرش: 1397/10/24 | انتشار: 1398/3/11