دوره 15، شماره 6 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 6 صفحات 15-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

mousavi S M, Koohpaei A, hajizadeh R, yazdanirad S, moradirad R, Faghihnia Torshizi Y. Semi-quantitative risk assessment of occupational exposure area industrial wastewater Treatment unit in an oil refinery and chemical contaminants. ioh 2019; 15 (6) :8-15
موسوی سید مهدی، کوهپایی علیرضا، حاجی زاده روح اله، یزدانی راد سعید، مرادی روح الدین، فقیه نیا ترشیزی یوسف. ارزیابی ریسک نیمه کمی مواجهه شغلی کارگران محوطه واحد پساب صنعتی در یک پالایشگاه نفت با آلاینده های شیمیایی . سلامت كار ايران. 1397; 15 (6) :8-15

دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، N.moradi160@yahoo.com
زمینه و هدف:  امروزه آلودگی شیمیایی در صنایع, خطر غیر قابل قبولی برای سلامت انسان ها به وجود آورده است. به منظور ارزیابی خطر مواجهه انسانها، لازم است که خطرات مواد از لحاظ مقدار مصرف، دوز ، خواص سمی و ارزیابی احتمالی اثرات بالقوه بر سلامتی انسانها مورد توجه قرار گیرد. بنابراین هدف از انجام این مطالعه ارزیابی ریسک نیمه کمی مواجهه شغلی کارگران محوطه واحد پساب صنعتی در یک پالایشگاه نفت به عنوان مدلی به منظور پیش بینی مواجهه با آلاینده های شیمیایی می باشد.
 روش بررسی: این تحقیق از نوع توصیفی _ تحلیلی در  واحد پساب صنعتی پالایش نفت آبادان در سال 1395 انجام گرفت. پس از تعیین گروه های شغلی همسان(SEG)  و جمع آوری اطلاعات، 14 ماده با روش نمونه برداری فردی میان مدت و قرائت مستقیم با دستگاهION- First check  اندازه گیری شد. با توجه به نتایج نمونه برداری و آنالیز نمونه ها، با استفاده از نرم افزار IHS میزان مواجهه کارگران با آلاینده های شیمیایی تعیین شد ، ابتدا درجه مواجهه(ER) سپس ضریب مخاطره (HR)  جهت تعیین سطح ریسک مواجهه بدست آمد.
یافته ها:  در این مطالعه مشخص شد که کارگران محوطه واحد پساب صنعتی، روزی 4 بار و هر بار به  نیم ساعت و در مجموع 14ساعت در هفته کار چربی گیری از حوضچه ها را انجام میدهند. بیشترین میزان مواجهه هفتگی به ترتیب مربوط به اتیلن اکساید (ppm7/16)، نیتروبنزن (ppm16) و دی اکسیدنیتروژن (ppm15) بود. در این بین کمترین میزان مواجهه هفتگی به ترتیب مونواکسید کربن با (ppm8/2) و  دی سولفیدکربن(ppm5/1) به دست آمد. نتایج نشان داد که به ترتیب آلاینده های بنزن5/12، اتیلن اکساید 10، آکرولئن10، نیتروبنزن5/7، سولفید هیدروژن 5/7، پراکسیدهیدروژن 5/7 و  آنیلین 6 دارای بالاترین رتبه ریسک می باشند.

نتیجه گیری:. نتایج مطالعه نشان داد که کارگران پساب صنعتی پالایش نفت آبادان دارای سطح ریسک مواجهه خیلی بالایی با آلاینده های شیمیایی می باشند. لذا استفاده از اولویت بندی اقدامات کنترلی در قالب رتبه بندی ریسک نیمه کمی بهداشتی از جمله، روشهای نوین تصفیه پساب از مهمترین راهکارهای جلوگیری از تماس کارگران با آلاینده ای شیمیایی می باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ایمنی شیمیایی
دریافت: 1396/6/24 | پذیرش: 1397/4/5 | انتشار: 1398/1/27