دوره 18، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 372-356 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 9510286155


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

derakhshan J, motamedzade M, haydari P, golmohammadi R, babmiri M, farhadyan M. A comparative study of introversion and extroversion cognitive functions in three positions before, during, and after exposure to low frequency noise.. ioh 2021; 18 (1) : 24
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2274-fa.html
درخشان جلیل، معتمدزاده مجید، حیدری پیام، گلمحمدی رستم، بابامیری محمد، فرهادیان مریم. بررسی مقایسه‌ای عملکردهای شناختی درون‌گرایان و برون‌گرایان در سه موقعیت قبل و حین و بعد از مواجهه با صدای فرکانس پایین.. سلامت كار ايران. 1400; 18 (1) :356-372

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2274-fa.html


استادیار گروه ارگونومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، mohammad.babamiri@yahoo.com
چکیده:   (2046 مشاهده)
زمینه و هدف: صدا یکی از مؤثرترین عوامل برون‌زاد تأثیرگذار بر مکانیزم های پردازشی مغز انسان است که نقش عمده‌ای در بروز خطاهای انسانی و حوادث شغلی دارند. صدای کم فرکانس از مهم‌ترین منابع مولد صدا در محیط است و حتی در ترازهای پایین آزاردهنده بوده و عملکرد شناختی افراد را تحت تأثیر قرار می‌دهد. برخی از تفاوت‌های فردی مانند تیپ شخصیتی، دست برتری، روان رنجور خوئی و حساسیت فردی عوامل مؤثر در تأثیر صدا بر عملکردهای شناختی هستند. هدف این تحقیق بررسی اثر تیپ شخصیتی بر عملکردهای شناختی در سه موقعیت قبل و حین و بعد مواجهه با صدای فرکانس پایین می‌باشد.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع علوم پایه تجربی می‌باشد. جامعه پژوهش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان بودند به روش نمونه­گیری هدفمند (60 نفر برونگرا و 60 نفر درون‌گرا) انتخاب و به مطالعه وارد شدند. کلیه آزمایش‌ها در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی همدان و در یک اتاق با شرایط آکوستیکی و فیزیکی کنترل‌شده در اسفندماه سال 1396 صورت گرفت. برای تعیین تیپ شخصیتی از پرسشنامه شخصیت آیزنگ استفاده شد. با شبیه‌سازی محیط واقعی هر یک از افراد موردمطالعه درشدت صوت متداول در صنعت (50 و 70 دسی‌بل) به مدت 40 دقیقه در معرض مواجهه قرار گرفتند. هر یک از افراد موردمطالعه در سه موقعیت قبل و حین و بعد از مواجهه با استفاده از آزمون عملکرد پیوسته دیداری شنیداری عملکردهای شناختی افراد موردبررسی قرار گرفت. شرایط محیطی در شرایط آسایش حرارتی و معادل با دمای تر گوی‌سان 18 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 50 درصد بدون وجود جریان هوای مزاحم ثابت نگاه داشته شد. همچنین با استفاده از لامپ‌های فلورسنت و هالوژنِ روشنایی 500 لوکس با سطح درخشندگی مطلوب سطوح تأمین و در طول انجام تمامی آزمایش‌ها ثابت نگاه داشته شد. در این مطالعه از صدای ضبط‌شده سیستم تهویه صنعتی در محیط کار استفاده شد که با استفاده از نرم‌افزار Cool edit Program در باند فرکانسی مدنظر ویرایش گردید. داده­ها با استفاده از نرم­افزار SPSS20 و آزمون تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر موردبررسی قرار گرفتند.
یافته­ها: میانگین سنی افراد 94/23 با انحراف معیار 25/3 بود. توزیع افراد مورد آزمایش ازنظر جنس، یکنواخت بودند و 85 درصد از آن‌ها را مجردان و بقیه را متأهلین تشکیل می‌دادند. بیشتر شرکت‌کنندگان این مطالعه از رشته‌های علوم بهداشتی و مقطع تحصیلی 80 درصد آن‌ها نیز کارشناسی بود. نتایج نشان داد با عملکردهای شناختی افراد برون‌گرا و درون‌گرا در سه موقعیت قبل و حین و بعد از مواجهه با صدا متفاوت می‌باشد. نتایج حاکی از این بود که درون‌گرایان در موقعیت قبل مواجهه و برون‌گرایان در شرایط حین مواجهه عملکرد بهتری داشتند. همچنین با افزایش تراز صوت از 45 به 65 دسی‌بل بین عملکردهای شناختی افراد برون‌گرا و درون‌گرا تفاوت معناداری وجود دارد (05/0p<) به‌طوری‌که با افزایش تراز صوت عملکردهای شناختی افراد برون‌گرا بهبود پیدا می‌کند. یافته‌های پژوهش حاضر همچنین ارتباط معناداری را بین صدا و جنس نشان داد.
نتیجه‌گیری: یافته‌های پژوهش حاضر شواهد مطلوبی در جهت تفاوت درون‌گرایان و برون‌گرایان در گرایش به محرک‌های محیطی فراهم آورد، نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که مواجهه با صدا فرکانس پایین در مؤلفه‌های عملکردهای شناختی شرکت­کنندگان تأثیرگذار بود و همچنین بین افزایش تراز صوت و مؤلفه­های عملکردهای شناختی با تیپ شخصیتی رابطه معناداری وجود دارد. حین مواجهه با صدا افراد برون‌گرا مؤلفه‌های عملکردهای شناختی بالاتری داشتند. عملکرد بهتر درون‌گرایان در شرایط بعد مواجهه نشان از اجتناب آنان از تحریک و گرایش آن‌ها به سکوت یک موضوع فطری و ژنتیکی می‌باشد. بر این اساس در پست‌های کاری و وظایف شغلی حساس که نیازمند استفاده از عملکردهای شناختی هستند اثر تیپ شخصیتی افراد باید مدنظر قرار گیرد.
شماره‌ی مقاله: 24
متن کامل [PDF 1095 kb]   (774 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: صدا
دریافت: 1397/3/28 | پذیرش: 1398/9/21 | انتشار: 1400/9/16

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb