دوره 16، شماره 5 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 5 صفحات 61-52 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghahramani A, Taghizadeh E, Mohebbi I. A Study of the Formation Status of Technical Protection and Health at Work’ Committee in Manufacturing Companies. ioh 2019; 16 (5) :52-61
قهرمانی ابوالفضل، تقی زاده الیاس، محبی ایرج. بررسی وضعیت تشکیل کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار در شرکتهای تولیدی. سلامت كار ايران. 1398; 16 (5) :52-61

دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ، ghahramani@umsu.ac.ir
زمینه و هدف: قوانین و مقررات ایمنی و بهداشت شغلی[1](OHS) کشور ما با هدف تامین شرایط بهداشتی و ایمنی در محیطهای کاری تدوین شده اند. اجرای الزامات مقررات OHS نقش زیادی در ارتقاء وضعیت OHS در سازمان ها دارند و رویکردهای مختلف مدیریت ایمنی بر انطباق با الزامات مقررات OHS تاکید دارند. بررسی ها نشان می دهد که مقررات OHS در محیط های کاری مختلف بویژه در کشورهای در حال توسعه به طور کامل اجرا نمی شوند. در آئین نامه کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار [2](CTPHW) بر تشکیل جلسات کمیته تاکید شده که از آن طریق باید مسائل مربوط به OHS در محیطهای کاری مورد بررسی قرار گیرد تا تصمیماتی برای ارتقاء وضعیت OHS در سازمان ها انجام شود. بررسی ها نشان داد که تابحال هیچ مطالعه پژوهشی در زمینه نحوه اجرای این آیین نامه در سازمان ها و بررسی محتوای مستندات مربوطه در مجلات علمی گزارش نشده است. لذا این مطالعه با هدف بررسی محتوای صورتجلسات CTPHW شرکت های تولیدی انجام شد.
روش بررسی: برای انجام این مطالعه کیفی، تعداد 740 صورتجلسه مربوط به سالهای 94-90 جمع آوری شد. شرکت تولیدی در یکی از شهرستان های شمالغرب کشور قرار داشتند. در این مطالعه متن مستندات کاغذی و الکترونیکی صورتجلسات CTPHW با استفاده از از روش تحلیل محتوا[3] و براساس سوالات پژوهشی به موضوعات و دسته های موردی سازماندهی شدند. هر کدام از صورتجلسات برای چندین بار بررسی شدند تا تعداد بندها، کلمات مهم و طرح های کنترلی مصوب مشخص شوند. هر کدام از صورتجلسات به صورت کلمه به کلمه کدگذاری شدند و طرح های کنترلی مصوب توسط اعضای CTPHW از نظر نوع روش مورد استفاده برای کنترل خطرات، عادی (روتین) یا غیر عادی (غیر روتین) بودن و همچنین از نظر موضوعی ایمنی، بهداشتی و ارگونومی مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: بررسی محتوای صورتجلسات نشان داد که بیشترین تعداد صورتجلسات (241 مورد) مربوط به سال 94 و کمترین تعداد (34 مورد) مربوط به سال 90 بود. از نظر موضوعی بیشترین تعداد بند ها و کلمات مربوط به ایمنی  و کمترین تعداد مربوط به ارگونومی بودند. تعداد کل طرح های کنترلی در این مطالعه 2553 مورد بود که بیشترین طرح های مورد بحث مربوط به مهندسی (958 مورد) و کمترین آنها مربوط به اعمال کاری (145 مورد) بود.
نتیجه گیری: یافته های این مطالعه نشان داد که الزامات آیین نامه CTPHW بدرستی در شرکت های تولیدی مورد مطالعه اجرا نشده است. این مطالعه بر پیگیری های بیشتر سازمانهای قانونی ذیربط برای اجرای هر چه بهتر الزامات این آئین نامه CTPHW در شرکت های تولیدی تاکید دارد. آموزش و تشویق شرکت های تولیدی از طرف سازمان های قانونی ذیربط می تواند از طریق فرهنگ سازی درست ایمنی، اجرای الزامات آئین نامه CTPHW و ارتقاء وضعیت OHS را در آنها در پی داشته باشد.

1 و *- )نویسنده مسئول(  عضو هیات علمی، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
Ghahramani@umsu.ac.ir
-2  دانشجوی کارشناسی ارشد ارگونومی