derakhshan J, motamedzade M, Taherpour E, golmohammadi R, babamiri M, farhadian M. Role of handedness in the Effects of Low Frequency Noise on cognitive performance of Students of Hamedan University of Medical Sciences.. ioh 2019; 16 (5) :62-74
URL:
http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2300-fa.html
درخشان جلیل، معتمد زاده مجید، طاهرپور عرفان، گلمحمدی رستم، بابامیری محمد، فرهادیان مریم. بررسی نقش دست برتری در اثرات ناشی از صدای با فرکانس پایین بر عملکردهای شناختی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان.. سلامت كار ايران. 1398; 16 (5) :62-74
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2300-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی همدان ، mohammadbabamiri@yahoo.com
چکیده: (3692 مشاهده)
زمینه و هدف: صدا یکی از موثرترین عوامل برون زاد تاثیر گذار بر مکانیزم های پردازشی مغز انسان است که نقش عمده ای در بروز خطاهای انسانی و حوادث شغلی دارند. صدای کم فرکانس از مهم ترین منابع مولد صدا در محیط است و حتی در ترازهای پایین آزاردهنده بوده و عملکرد شناختی افراد را تحت تأثیر قرار میدهد. برخی از تفاوتهای فردی مانند دست برتری، برون گرایی، روان رنجور خوئی و حساسیت به صدا میتوانند تأثیر صدا بر عملکردهای شناختی را کاهش یا افزایش دهند. هدف این تحقیق بررسی اثر دست برتری بر عملکردهای شناختی در حضور صدای با فرکانس پایین میباشد.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع مداخلهای میباشد. جامعه پژوهش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان بودند که از میان آنها تعداد 120 نفر به روش نمونهگیری هدفمند (40 نفر راستدست، 40 نفر دوسو توان و40 نفر چپدست) انتخاب شدند. کلیه آزمایشها در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی همدان و در یک اتاق با شرایط آکوستیکی و فیزیکی کنترلشده در اسفندماه سال 1396 صورت گرفت. برای تعیین دست برتری از پرسشنامه دست برتری چاپمن استفاده شد. با شبیهسازی محیط واقعی هر یک از افراد موردمطالعه درشدت صوت متداول در صنعت (45 و 65 دسیبل) به مدت 40 دقیقه در معرض مواجهه قرار گرفتند. شرایط محیطی در شرایط آسایش حرارتی و معادل با دمای تر گویسان 18 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 50 درصد بدون وجود جریان هوای مزاحم ثابت نگاه داشته شد. همچنین با استفاده از لامپهای فلورسنت و هالوژنِ روشنایی 500 لوکس با سطح درخشندگی مطلوب سطوح تأمین و در طول انجام تمامی آزمایشها ثابت نگاه داشته شد. در این مطالعه از صدای ضبطشده سیستم تهویه صنعتی در محیط کار استفاده شد که با استفاده از نرمافزارCool edit Program در باند فرکانسی مدنظر ویرایش گردید و در حین مواجهه با استفاده از آزمون عملکرد پیوسته دیداری-شنیداری ((IVA PLUS CPT عملکردهای شناختی(زمان واکنش، توجه، تعادل، تمرکز و سرعت پردازش) افراد موردبررسی قرار گرفت. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSSv:20 و آزمون کروسکال والیس و تحلیل واریانس موردبررسی قرار گرفتند.
یافتهها: میانگین سنی افراد 94/23 با انحراف معیار 25/3 بود. توزیع افراد مورد آزمایش ازنظر جنس، فقط مردان بودند و 85 درصد از آنها را مجردان و بقیه را متأهلین تشکیل میدادند. بیشتر شرکتکنندگان این مطالعه از رشتههای علوم بهداشتی و مقطع تحصیلی 80 درصد آنها نیز کارشناسی بود. نتایج نشان داد با افزایش تراز صوت از 45 به 65 دسی بل صدا با فرکانس پایین عملکردهای شناختی افراد بهبود پیدا می کند و همجنین بین مؤلفههای عملکردهای شناختی و دست برتری تفاوت معناداری وجود دارد(05/0p<)، بطوریکه افراد راستدست مؤلفههای شناختی شنیداری بهتر، و افراد چپدست مؤلفههای شناختی دیداری بهتری نسبت به هم داشتند و عملکرد دو سو توان نسبت به دو گروه دیگر در سطح بالاتری قرار دارد (05/0p<).
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان می دهد که مواجهه با صدا فرکانس پایین در مولفههای عملکردهای شناختی شرکتکنندگان تاثیرگذار بود و همچنین بین افزایش تراز صوت و مؤلفههای عملکردهای شناختی با دست برتری رابطه معناداری وجود دارد. حین مواجهه با صدا افراد دو سو توان مؤلفههای عملکردهای شناختی بالاتری داشتند. بر این اساس در پست های کاری و وظایف شغلی حساس که نیازمند استفاده از عملکردهای شناختی هستند اثر دست برتری افراد باید مد نظر قرار گیرد.
نوع مطالعه:
Full Text |
موضوع مقاله:
صدا دریافت: 1396/11/29 | پذیرش: 1398/2/10 | انتشار: 1398/11/7