دوره 17، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 36-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 96320
Ethics code: KUMS.REC.1396.74

Gharagozlou F, karamimatin B, Kashefi H, Nikravesh Babaei D, Bakhtyarizadeh F, rahimi S. The relationship between quality of working life of nurses in educational hospitals of Kermanshah with their perception and evaluation of workload in 2017. ioh 2020; 17 (1) :25-36
قره گوزلو فرامرز، کرمی متین بهزاد، کاشفی هاجر، نیک روش بابایی دنیا، بختیاری زاده فریبا، رحیمی شعیب. ارتباط کیفیت زندگی کاری پرستاران شاغل در بیمارستانهای آموزشی-درمانی شهر کرمانشاه با میزان درک و ارزیابی آنان از بار کاری در سال 1396. سلامت كار ايران. 1399; 17 (1) :25-36

دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه ، rahimishoeib@gmail.com
زمینه و هدف: کیفیت زندگی کاری به‌عنوان برنامه­ ای جامع و فراگیر، به ارتقای رضایت­مندی و بهبود کیفیت زندگی کارکنان در محیط کار اختصاص می­ یابد، پرستاران یکی از مهم ­ترین ارکان بخش درمان هستند که با توجه به وضعیت شغلی، مسئول وظایف مهمی از قبیل مراقبت­های روحی و روانی و نیز فیزیکی بیمار می ­باشند که فعالیت­های فوق در صورت عدم رعایت اصول ایمنی و نیز آرامش و رفاه کاری، در بروز اختلالات جسمانی و روحی این قشر نقش بسزایی دارد. یکی دیگر از مهم­ترین مشکلات کاری پرستاران، بارکاری می­ باشد، بارکاری زیاد یکی از مهم‌ترین علل ایجاد استرس در پرستاران می ­باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط کیفیت زندگی کاری پرستاران شاغل در بیمارستان­ های آموزشی – درمانی شهر کرمانشاه با میزان درک و ارزیابی آنان از بار کاری بود.
روش بررسی: این مطالعه به‌صورت توصیفی-تحلیلی و به‌صورت مقطعی در سال 1396 بر روی 873 نفر از پرستاران بیمارستان­های آموزشی-درمانی شهر کرمانشاه انجام‌شد. نمونه ­گیری به‌صورت تصادفی طبقه ­ای متناسب با حجم نمونه و با توجه به تعداد پرستاران شاغل در هر بیمارستان انجام شد. پرستاران شاغل در هر بیمارستان به صورت نمونه­ گیری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع ­آوری داده­ ها از اطلاعات دموگرافیک محقق ساخته، پرسشنامه کیفیت زندگی کاری درن ون لار (Darren Van Laar) و پرسشنامه بارکاری ناسا استفاده شد. برای تجزیه ‌و تحلیل داده­ها از نرم­افزار SPSS-18 و آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن، آزمون کروسکال-والیس و آزمون دقیق فیشر استفاده شد.
یافته­ها: سن افراد شرکت داده ‌شده در مطالعه 88/5± 44/32 سال بود. در بین نمونه مورد مطالعه 5/40% را مردان و 5/59% را زنان تشکیل دادند. رابطه معنا‌داری بین کلیه ابعاد بارکاری با یکدیگر مشاهده شد (05/0>p). بین بعد وضعیت عمومی با کلیه ابعاد بارکاری (05/0>p) غیر از عملکرد و بازدهی (05/0<p) ارتباط وجود داشت. بین کیفیت کلی زندگی با بعد بار زمانی (0.027p=)، میزان تلاش و کوشش (046/0p=) و احساس ناکامی و دلسردی (015/0 p=) رابطه معنا‌داری وجود داشت، اما بین کیفیت کلی زندگی کاری با خرده مقیاس‌های بار فکری و ذهنی (17/0=p)، بار فیزیکی (181/0=p) و عملکرد و بازدهی (852/0=p) ارتباط معناداری مشاهده نشد.
رابطه معنا‌داری بین کیفیت کلی زندگی پرستاران با تعداد شیفت (107/0=p) و تعداد بیماران در هر شیفت (618/0=p) مشاهده نشد. ارتباط معنا‌داری بین کیفیت کلی زندگی پرستاران با ساعات اضافه‌کاری (001/0=p) در بین پرستاران مورد مطالعه مشاهده شد. رابطه معنا‌داری بین کیفیت زندگی و بخش بیمارستانی مورد مطالعه وجود داشت؛ به طوری که کمترین کیفیت زندگی کاری در بخش داخلی جراحی و بالاترین کیفیت زندگی کاری مربوط به بخش اطفال بود.
نتیجه­ گیری: با توجه به نتایج به‌دست‌آمده از این پژوهش مبنی بر  تأثیر بارکاری بر کاهش کیفیت زندگی کاری، اتخاذ تدابیری در راستای ارتقای کیفیت زندگی کاری، رفع عوامل زمینه‌ساز، پیشگیری، درمان و آموزش روش­ها و مهارت­های صحیح تطابقی و ارتباطی از ضروریات کنونی سیاست­گذاری در امر بهداشت و درمان در چنین محیط­هایی می­باشد. همچنین نقش و تأثیر مدیریت و سرپرستان جهت انجام مداخلات مؤثر در جهت بهبود کیفیت زندگی کاری و بارکاری را مشخص کرده و انجام مطالعات بیشتر در آینده در جهت شناسایی دیگر فاکتورهای تأثیرگذار بر کیفیت زندگی و بارکاری پیشنهاد می­گردد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: استرس شغلی
دریافت: 1397/3/25 | پذیرش: 1398/12/12 | انتشار: 1399/4/16