دوره 15، شماره 5 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 5 صفحات 68-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mansoorian M, Ghasemi M S, Forough B, Dehghan N. Evaluating the impact of a new ergonomic backpack designed on foot plantar pressure and perceived comfort by its users. ioh 2018; 15 (5) :59-68
منصوریان مهسا، قاسمی محمدصادق، فروغ بیژن، دهقان ناصر. ارزیابی تأثیر کوله پشتی ارگونومیک طراحی شده بر فشار کف پا و راحتی درک شده توسط کاربران. سلامت كار ايران. 1397; 15 (5) :59-68

دانشگاه علوم پزشکی ایران ، ghasemi.m@iums.ac.ir
زمینه و هدف: حمل بار با پوسچر نامناسب و حمل اشیاء سنگین می‌تواند منجر به مشکلات فیزیکی و تغییرات شکل اسکلتی بدن و فشار وارد بر کف پا شود؛ بنابراین این پژوهش با هدف ارزیابی تأثیر کوله‌پشتی جدید ارگونومیک طراحی شده بر فشار کف پا و راحتی درک شده توسط کاربران انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه از نوع نیمه تجربی بوده و بر روی 20 نفر از دانشجویان دختر در بازه‌ی سنی 18 تا 25 سال انجام گرفت. برای اندازه‌گیری فشار کف پا از دستگاه فوت اسکنرPT-Scan  استفاده شد. شرکت‌کنندگان با کوله‌پشتی ارگونومیک طراحی شده و نیز یک کوله‌پشتی رایج به‌عنوان کنترل، باری معادل 10 درصد از وزن بدنشان را در 3 حالت در حال راه رفتن، ایستاده و تعادل حمل کردند. پس از این مرحله، راحتی کوله‌پشتی‌ها با استفاده از مقیاس بورگ ارزیابی شد.
یافته‌ها: نتایج نشان‌دهنده آن است که اگرچه اختلاف میانگین فشار وارده به پا بین دو نوع کوله‌پشتی از نظر آماری معنی‌دار نبود (05/0> p) اما میانگین نمره‌ی راحتی در دو قسمت بند کمر، پد پشتی و هنگام حمل بین دو کوله‌پشتی جدید ارگونومیک و رایج اختلاف معنی‌دار داشت (05/0p<).
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج، ویژگی‌های به کار رفته در کوله‌پشتی جدید ارگونومیک اگرچه در میزان کاهش فشار پا تأثیر معنی‌دار آماری را نشان نداد اما باعث کاهش تنش درک شده، افزایش راحتی و حفظ حالت طبیعی در نواحی کمر و پشت شده است و احتمالاً استفاده از این مدل کوله‌پشتی در بلند مدت می‌تواند منجر به کاهش اختلالات اسکلتی - عضلانی در این نواحی شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1396/10/12 | پذیرش: 1397/4/17 | انتشار: 1397/7/14