دوره 18، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 231-220 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 94-02-13-25854
Ethics code: IR.IUMS.REC 1394.94-02-13-25854

Solhi M, Irandoost S F, Abolfathi M. Investigating the status of quality of life of drivers of freight trucks of the city of Kermanshah and the factors influencing it. ioh 2021; 18 (1) : 15
صلحی مهناز، ایراندوست سید فهیم، ابوالفتحی میترا. بررسی وضعیت کیفیت زندگی رانندگان کامیون‌های باربری شهر کرمانشاه و عوامل موثر بر آن. سلامت كار ايران. 1400; 18 (1) :220-231

دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران ، mabolfathi74@yahoo.com
مقدمه: امروزه حمل و نقل نقش مهم و زیربنایی بر رشد اقتصادی جامعه دارد. تقریباً نیم میلیون نفر در ایران شغل رانندگی را به عنوان حرفه اصلی خود برگزیده و نقش اساسی در حمل و نقل کالا و مسافر را در کشور دارند. یکی از مهمترین روش‌های حمل و نقل کالا، حمل و نقل زمینی با استفاده از کامیون‌های باربری در جادهها میباشد. در شغل رانندگی نیز همانند سایر مشاغل، ریسک فاکتورهای متعددی وجود دارد که ممکن است سلامت رانندگان را به دلیل مواجه با عوامل زیانآور شغلی تهدید کند. یکی از نگرانی‌های شاغلین، خطرات محیط کار می‌باشد که ممکن است روی کیفیت زندگی آنان اثر بگذارد. کیفیت زندگی یعنی دریافت‌های شخصی فرد از جایگاه زندگیش با توجه به فرهنگ و نظام ارزشی جامعه. در شغل رانندگی فاکتورهای متعددی وجود دارد که کیفیت زندگی آنان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. هدف این مطالعه تعیین وضعیت کیفیت زندگی در رانندگان کامیون‌های باربری شهر کرمانشاه در سال 1394 و تعیین رابطه آن با مشخصات فردی بود.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی ـ تحلیلی، 258 راننده کامیون باربری شهر کرمانشاه به روش نمونه گیری غیر احتمال و در دسترس مورد مطالعه قرارگرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات فرم کوتاه بررسی کیفیت زندگی (SF12) بود. اطلاعات دموگرافیک رانندگان نیز در فرم مشخصات جمع‌آوری گردید. پس از کسب تأییدیه اخلاق، ضمن اطمینان دادن به افراد تحت مطالعه در جهت محرمانه ماندن اطلاعات شخصی و اختیار برای ترک جلسه، نسبت به اخذ رضایت آگاهانه از آنان اقدام شد. پرسشنامه توسط کارشناس آموزش دیده از طریق مصاحبه با رانندگان تکمیل شد تا احتمال اشتباه در پاسخگویی به حد امکان کاهش یابد. داده‌ها در نرم افزار SPSS  نسخه 20 وارد و با استفاه از شاخص‌های توصیفی و آزمون‌های تحلیلی تجزیه و تحلیل شد.
یافته­ها: حدود 82 درصد رانندگان مورد بررسی متأهل و حدود 53 درصد نیز تحصیلات زیردیپلم داشتند. میانگین و انحراف معیار کیفیت زندگی کل 8/4±5/38 بود و 7/66 درصد از شرکت‌کنندگان از کیفیت زندگی خوبی برخوردار بودند. کیفیت زندگی 6/32 درصد از رانندگان کامیون‌های باربری متوسط بود و تنها 8/0 درصد از آنها کیفیت زندگی ضعیف داشتند. در بین ابعاد کیفیت زندگی کمترین نمره میانگین مربوط به بعد روابط اجتماعی 7/2±5/19 و بیشترین نمره مربوط به بعد سلامت روانی 4/3±1/21 بود. میانگین نمره بعد سلامت محیط زندگی 3/4±7/20 و بعد سلامت جسمانی 9/1±3/17 بود. بین میانگین نمره کیفیت زندگی بر حسب وضعیت تاهل (042/0=P)، سن (032/0=P)، فعالیت ورزشی (002/0=P) و سابقه بیماری گوارشی افراد (013/0=P) تفاوت معنادار وجود داشت.
نتیجه­گیری: این مطالعه نشان داد وضعیت کیفیت زندگی در بیش از نیمی از رانندگان کامیون‌های باربری شهر کرمانشاه مناسب است اما حدود 33 درصد از این رانندگان کیفیت زندگی متوسط یا نامناسبی دارند و با اتخاذ سیاست‌های جدید و انجام مداخلات ارتقایی در این زمینه می‌توان سطح کیفیت زندگی آنان را ارتقاء داد. پیشنهاد می‌شود مداخلات ارتقایی برای بهبود وضع کیفیت زندگی این رانندگان با توجه به وضعیت تاهل، سن، فعالیت ورزشی و سابقه بیماری گوارشی طراحی شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی سازمانی
دریافت: 1397/2/19 | پذیرش: 1398/5/21 | انتشار: 1399/10/13