دوره 18، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 154-139 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 9512037370

eskandari T, Mirzaei M, mohammadfam I. Fire and explosion Risk Analysis Using Bow-Tie Method and Fuzzy-Bayesian Network in Process Industries. ioh 2021; 18 (1) : 10
اسکندری طاهره، میرزایی علی آبادی مصطفی، محمدفام ایرج. تجزیه‌وتحلیل ریسک انفجار و آتش‌سوزی با استفاده از مدل پاپیونی و شبکه بیزین فازی در صنایع فرآیندی. سلامت كار ايران. 1400; 18 (1) :139-154

گروه مدیریت HSE، مرکز تحقیقات بهداشت و ایمنی شغلی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران، ، mohammadfam@umsha.ac.ir
زمینه و هدف: صنایع فرآیندی به خاطر مواد شیمیایی مخاطره‌آمیز، تعداد بالای پرسنل و پیچیدگی زیاد فرآیندها جز سیستم­های پیچیده طبقه‌بندی می‌گردند. به همین دلیل، تعیین معیاری برای تصمیم‌گیری و اولویت‌بندی مخاطرات ضروری به نظر می‌رسد. مطالعه حاضر باهدف ارائه یک رویکرد جامع و کمی تحلیل ریسک انفجار با استفاده از ادغام رویکردهای نوین شبکه بیزین و تئوری فازی در یک صنعت فرآیندی می­باشد.
روش بررسی: در این مطالعه نشت گاز از دستگاه کمپرسور به‌عنوان سناریو اصلی جهت ارزیابی ریسک احتمالی انفجار انتخاب شد. برای آنالیز علت - پیامد سناریو از روش پاپیونی، جهت کاهش عدم قطعیت در کمی سازی احتمال رویدادهای پایه از رویکرد فازی و تعیین نوع و نحوه روابط علل مؤثر در بروز حادثه فاجعه‌بار از شبکه بیزین استفاده شد.
یافته‌ها: تحلیل نشت گاز کمپرسور با استفاده از روش پاپیونی، 24 رویداد پایه‌ای و 11 رویداد میانی منجر به وقوع نشت گاز را شناسایی کرد. با توجه به عملکرد موانع ایمنی یعنی شکست یا عملکرد مورد انتظار، نشت گاز منجر به 9 پیامد نهایی شامل انفجار و آتش‌سوزی می‌شد.
نتیجه‌گیری:  نتایج مطالعه نشان داد که بر اساس تحلیل شبکه بیزین فازی، نقص در فیلترینگ به‌عنوان مهم‌ترین عامل در وقوع نشت گاز کمپرسور شناسایی گردید. بنابراین در طراحی استراتژی‌های پیشگیرانه و کنترلی وقوع حوادث برنامه مدیریت ریسک، توجه به این رویدادهای ریشه‌ای شناسایی‌شده باید در اولویت قرار گیرد.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: ارزیابی و مدیریت ریسک
دریافت: 1397/5/24 | پذیرش: 1398/3/9 | انتشار: 1399/5/19