دوره 17، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 181-171 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Roohbakhsh Bidaei M, Azadfallah M. Effect of surface modification of activated carbon by cold plasma on the adsorption capacity of Rhodamine B. ioh 2020; 17 (1) :171-181
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2592-fa.html
روح بخش بیدیی محمود، یاراحمدی رسول، آزادفلاح محمد. تاثیر اصلاح سطح کربن فعال توسط پلاسمای سرد بر ظرفیت جذب رنگ رودامین بی. سلامت كار ايران. 1399; 17 (1) :171-181

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2592-fa.html


دانشگاه تهران-گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ ، adfallah@ut.ac.ir
چکیده:   (2072 مشاهده)
زمینه و هدف : بسیاری از رنگ­های مورد استفاده در صنایع مختلف سمی و مضر هستند و هنگامی که در پساب رها می­شوند باعث بروز مشکلات زیست­محیطی و سلامتی می­شوند. رودامین B یکی از رنگ­های پر کاربرد در صنعت نساجی، چاپ و چرم است که برای انسان و سایر جانوران مضر می­باشد. از بین روش­های مرسوم فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی حذف رنگ، جذب یکی از روش­های ساده و موثر برای حذف رنگ از پساب می­باشد. کربن­فعال جاذب مناسبی برای حذف  این نوع آلاینده­ها از فاز مایع بوده و از صدمات زیست­محیطی حاصل جلوگیری می­کند. بسته به نوع آلاینده می­توان میل ترکیبی کربن فعال را با روش­های اصلاح بهبود بخشید. یکی از روش­های بهبود ظرفیت جذب کربن فعال، اصلاح آن با پلاسما می­باشد. بنابراین در این تحقیق سطح کربن فعال به منظور افزایش ظرفیت جذب نسبت به رنگ رودامین B توسط پلاسمای سرد اصلاح شد.
روش بررسی: کربن فعال از چوب سالم و پوسیده راش با روش فعال­سازی شیمیایی توسط ZnCl2 در دمای کربونیزاسیون C 400 و نسبت آغشته­سازی 70 درصد تهیه شد. با استفاده از روش BET و جذب N2 در دمای k 77  سطح ویژه، حجم و میانگین قطر حفرات اندازه­گیری شد.  اصلاح سطح کربن­فعال­ها توسط پلاسمای تخلیه سد دی­الکتریک(DBD) در یک راکتور صفحه به صفحه  در سه سطح زمان و در سه سطح ولتاژ انجام گرفت. به منظور ارزیابی تغییرات ایجاد شده در ساختار کربن فعال از طیف بینی FT-IR و میکروسکوپ روبشی الکترونی(SEM) استفاده شد. سپس قابلیت حذف رنگ رودامین B از محلول آبی توسط کربن فعال اصلاح شده بررسی و نتایج با کربن فعال اصلاح نشده مقایسه شد.
یافته­ها: فعال­سازی شیمیایی پیش­ترکیب­ها منجر به ساخت کربن­های فعال با منافذ میکرو شد. سطح ویژه و حجم حفرات کل کربن فعال حاصل از چوب سالم بیشتر از چوب پوسیده به دست آمد. بالعکس ظرفیت جذب رنگ رودامین کربن فعال تهیه شده از چوب پوسیده بیشتر بود. تغییر ولتاژ تاثیر شگرفی بر ظرفیت جذب رنگ کربن­های اصلاح شده با پلاسما نداشت، با این وجود بهبود 20 درصدی در شرایط اعمال ولتاژ kv 2 برای مدت زمان اصلاح دو دقیقه حاصل شد. با افزایش زمان اصلاح از ظرفیت جذب نمونه­ها کاسته شد. نتایج طیف­بینی FTIR نشان داد که در اثر  اصلاح کربن فعال با استفاده از روش پلاسمای سرد، گروه­های عاملی حاوی اکسیژن در سطح افزایش یافته و سطوح کربن­فعال اندکی اسیدی شد. بهبود ظرفیت جذب کربن­های فعال اصلاح شده با پلاسما را به می­توان به غنی شدن سطح با همین گروه­ها و در نتیجه افزایش جاذبه­های الکترو استاتیکی و برهم­کنش­های واندروالسی با رنگ کاتیونی رودامین B نسبت داد. با توجه به تصاویر میکروسکوپ روبشی تهیه شده مشاهده شد که مرفولوژی سطوح کربن فعال در اثر تیمار با پلاسمای سرد تغییر نکرده است.
نتیجه­گیری: کربن فعال­های تهیه شده از پیش­ترکیب­های لیگنوسلولزی با منبع یکسان در صورتی­که در معرض تخریب­های بیولوژیکی مثل پوسیدگی قارچی قرار گرفته باشند رفتار جذب متفاوتی در برابر رنگ­ها خواهند داشت. علاوه بر این، عمل­آوری با پلاسمای سرد در شرایط بهینه ولتاژ و زمان تیمار می­تواند روش اصلاح مناسبی به منظور افزایش ظرفیت جذب کربن فعال برای حذف آلاینده های رنگی مانند رودامین B در فاز مایع بدون ایجاد تغییرات قابل توجه در ساختار مورفولوژیکی آن باشد.
متن کامل [PDF 2243 kb]   (878 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آب ، فاضلاب ، زباله
دریافت: 1397/6/1 | پذیرش: 1398/5/21 | انتشار: 1399/4/16

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb