دوره 18، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 284-274 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 98-01-04-21662
Ethics code: 98-01-04-21662

kazemi R, Rasouli kahaki Z, Jafari Roodbandi A S. THE RELATIONSHIP BETWEEN THE USABILITY OF RESEARCH CENTERS SYSTEM AND MENTAL WORKLOAD CAUSED BY ITS INTERACTION WITH USERS OF SHIRAZ UNIVERSITY OF MEDICAL SCIENCES. ioh 2021; 18 (1) : 18
کاظمی رضا، رسولی کهکی زینب، جعفری رودبندی اکرم سادات. بررسی ارتباط کاربردپذیری سامانه مدیریت امور پژوهش و بار کار ذهنی ناشی از تعامل با آن در کاربران دانشگاه علوم پزشکی شیراز. سلامت كار ايران. 1400; 18 (1) :274-284

دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، Zeinab.Rasouli96@gmail.com
مقدمه: وب سایت ها در حال تبدیل شدن به کلید بقای سازمان در رقابت جهانی هستند. در این میان وب‌سایت‌های دانشگاهی به ‌عنوان محل ضروری برای انعکاس فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی به ‌شمارمی‌روند و باید ساختار معینی برای پاسخ گویی به نیازهای کاربران داشته باشند در غیر اینصورت کاربران تحت تاثیر طراحی و پیچیدگی سامانه می توانند دچار فشار روانی شوند. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط کاربردپذیری سامانه  مدیریت پژوهش (پژوهشیار) دانشگاه علوم پزشکی شیراز و بار کاری ذهنی وارد برکاربران در سه وظیفه ارسال، داوری و نظارت بر طرح های تحقیقاتی انجام گرفته است.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی توصیفی – تحلیلی، 35 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز شرکت کردند. ابزار جمع آوری داده ها سه پرسشنامه شاخص بارکاری ناسا، مقیاس کاربردپذیری سیستم و پرسشنامه نیلسون جهت بررسی بارکاری ذهنی و کاربردپذیری بودند. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار 21spss  انجام شد.
یافته ها: سابقه خدمت شرکت کنندگان بین 1 تا 20سال و  %60 از آنها خانم بودند. نمره پرسشنامه مقیاس کاربردپذیری سیستم در هر سه وظیفه، پایین تر و مساوی 50 بود. میانگین نمره کلی پرسشنامه بار کاری ناسا هم  8/49 بدست آمد و بر اساس آن کارایی بیشترین امتیاز و تلاش فیزیکی کمترین امتیاز را به خود اختصاص داد. ارتباط شاخص ناسا تی ال ایکس و عدد نهایی مقیاس کاربردپذیری سیستم رابطه معنی دار و منفی بدست آمد(001/0 < p). با استفاده از پرسشنامه نیلسون مشخص شد که اصلاح بعد انعطاف پذیری و کارایی لازم است در اولویت طراحی مجدد سامانه قرار بگیرد.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که با افزایش کاربردپذیری سامانه، میزان بار کاری کاهش خواهد یافت. پیشنهاد می شود که در طراحی سامانه های نرم افزاری به کاربردپذیری به عنوان یک ویژگی مهم در بهبود تعامل انسان-کامپیوتر توجه شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی تولید و بهره وری
دریافت: 1398/4/14 | پذیرش: 1398/12/6 | انتشار: 1399/10/13