دوره 17، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 293-280 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

SABOURI H, ALIZADEH S S, MOSAFERI M, SAFAEIAN A. Evaluation of safety performance indicators for construction projects: A review study. ioh 2020; 17 (1) :280-293
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2611-fa.html
صبوری حمیده، علیزاده سید شمس الدین، مسافری محمد، صفائیان عبدالرسول. بررسی شاخص‌های سنجش عملکرد ایمنی پیمانکاران در پروژه‌های عمرانی: مطالعه مروری. سلامت كار ايران. 1399; 17 (1) :280-293

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2611-fa.html


گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران ، SAFETYCLASS2@GMAIL.COM
چکیده:   (3228 مشاهده)
زمینه و هدف: سنجش عملکرد ایمنی پیمانکاران فرصتی برای مدیران و تصمیم­گیرندگان در زمینه انتخاب پیمانکار فراهم می­کند تا بتوانند از اصول ایمنی به عنوان عاملی موثر در انتخاب پیمانکاران استفاده کنند. پروژه­های عمرانی در بسیاری از کشورها به دست پیمانکاران انجام می­شوند و میزان بروز حادثه در این صنعت بسیار بالاست. صنعت ساخت و ساز به علت استفاده از دستگاه­ها و تجهیزات پیچیده، روش­های مدرن ساخت و ساز، ساختار سازمانی موقت و استفاده چند رشته­ای و چند منظوره (چند وظیفه) از نیروی کاری خود یک محیط کاری پیچیده را ایجاد می­کند. بنابراین ایمنی محیط کار در صنعت ساخت و ساز نیاز به توجه بالایی دارد. بهبود استانداردهای ایمنی سازمان­های قراردادی با نظارت مستمر و بازنگری عملکرد ایمنی آنها ممکن می­باشد. سازمان­ها جهت رسیدن به اهداف ایمنی و اهداف سیستم مدیریت ایمنی، نیازمند یک چارچوب منطقی برای سنجش عملکرد ایمنی می­باشد تا میزان اثربخشی سازمان را در پیشگیری از حوادث در طول زمان بسنجد. این مطالعه با هدف بررسی شاخص­های سنجش عملکرد ایمنی پیمانکاران انجام شده است.
روش بررسی: در این مطالعه مقالات چاپ شده در پایگاه داده­ Science Direct از ابتدای سال 2005 تا پایان سال 2017 در ارتباط با موضوع سنجش عملکرد ایمنی پیمانکاران پروژه­های عمرانی بررسی شدند و مقالاتی که در عنوان، خلاصه و یا در کلید واژه­ها دارای کلمات "عملکرد ایمنی" و "ساخت و ساز" بودند انتخاب گردیدند. در مجموع 145 مقاله در جست و جوی اولیه یافت شدند و پس از بررسی دقیق­تر در عنوان و خلاصه مقالات 54 مقاله مرتبط با هدف مطالعه، مورد بررسی قرار گرفتند. مقالات انتخاب شده بر اساس معیار­های مختلف مانند: عنوان مقاله، سال انتشار، نام مجله، کشور نویسنده اصلی مقاله و روش استفاده شده برای ارزیابی عملکرد ایمنی پیمانکاران ساخت و ساز طبقه­بندی شدند.
یافته­ ها: روش­های سنجش عملکرد ایمنی به دو دسته روش­ها یا شاخص­های گذشته نگر یا متاخر و شاخص­های پیشرو تقسیم­بندی می­شوند. روش­های گذشته­نگر شامل نرخ حوادث و نرخ رویداد­ها، هزینه حوادث و نرخ شبه حوادث می­باشد. روش­های پیشرو شامل ارزیابی ریسک، رفتار ایمنی و فرهنگ ایمنی می­باشند. از بررسی 54 مقاله نهایی انتخاب شده ، مشخص شد که در بیشتر مقالات به دو شاخص نرخ حوادث (29 مقاله) و نرخ رویداد (19 مقاله) پرداخته شده است و پس از این دو شاخص به ترتیب بیشترین مقالات به شاخص­های رفتار ایمنی، نرخ شبه حوادث، فرهنگ ایمنی، ارزیابی ریسک، شرایط ناایمن، نرخ تعدیل تجربی و هزینه­های ایمنی جهت سنجش عملکرد ایمنی پرداخته­اند. با گذر زمان استفاده از شاخص­های پیشرو در کنار شاخص­های گذشته­نگر در مطالعات این حوزه افزایش پیدا کرده است. بیشترین تعداد مقالات در حوزه عملکرد ایمنی پیمانکاران در مجله Safety Science چاپ شده و مربوط به کشورهای آمریکا و چین است.
نتیجه­ گیری: نمی­توان گفت یکی از شاخص­های سنجش عملکرد ایمنی نسبت به دیگری برتر است بلکه انتخاب یکی از این شاخص­ها بستگی به هدف سنجش عملکرد ایمنی و منابع اطلاعاتی در دسترس دارد. این مقاله می­تواند به عنوان یک منبع اطلاعاتی مفید برای کارفرمایان و مدیران پروژه­های عمرانی جهت ارزیابی عملکرد ایمنی پیمانکاران این حوزه سودمند باشد.

 
متن کامل [PDF 336 kb]   (2085 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: ایمنی
دریافت: 1397/8/21 | پذیرش: 1398/2/2 | انتشار: 1399/4/16

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb