دوره 18، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 273-249 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghian M, Shekarizadeh S, MohammadiFoumani Z. SYSTEMATIC LITERATURE REVIEW ON THE APPLICATION OF DATA MINING METHODS TO MONITOR THE OPERATOR FUNCTIONAL STATE IN HUMAN-MACHINE SYSTEMS. ioh 2021; 18 (1) : 17
صادقیان مرضیه، شکاری زاده سرور، محمدی زهرا. مرور سیستماتیک کاربرد روش‌های داده‌کاوی جهت پایش وضعیت عملکرد اپراتور در سیستم های انسان- ماشین. سلامت كار ايران. 1400; 18 (1) :249-273

دانشجو دکتری، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی، کمیته پژوهشی دانشجویان، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، z-mohammadi@sbmu.ac.ir
مقدمه: پایش مداوم وضعیت عملکرد اپراتور، از مهم­ترین موضوعات مورد بحث در سیستم­های انسان- ماشین است و روش­های داده­کاوی به عنوان ابزاری مناسب برای ارائه مدل­های ارزیابی وضعیت عملکرد محسوب می­شوند. با این حال، تاکنون تحقیق جامعی در مورد استفاده از روش­ها­ی داده­کاوی در این زمینه انجام نشده است. بنابراین مقاله حاضر با هدف مرور سیستماتیک بررسی نقش و اهمیت روش های داده­کاوی جهت پایش وضعیت عملکرد اپراتور در سیستم­های انسان- ماشین انجام شد.
روش بررسی: 86 مقاله منتشر شده مربوط به ارزیابی وضعیت عملکرد اپراتور در پنج پایگاه داده­ بررسی شد. کلیه مقالات در چهار گروه مربوط به وضعیت عملکرد اپراتور، سه سیستم ایمنی بحرانی و سه نوع تکنیک داده کاوی تحلیل گردید. همچنین سنجش وضعیت عملکردی اپراتور نیز از طریق روش های اندازه گیری فیزیکی، اندازه گیری های فیزیولوژیکی- روانی، روش های اندازه گیری شاخص های عملکرد وظیفه و روش های گزارش دهی یا قضاوت ذهنی مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: اکثر مدل­های داده­کاوی مربوط به حوزه حمل و نقل جاده ای و هوایی بودند که عمدتا بر خستگی و شاخص های عملکرد وظیفه متمرکز می باشند. در بین روش های داده کاوی نیز، مدل های ماشین بردار پشتیبان و شبکه عصبی بیشترین کاربرد را داشتند. نتایج نشان داد که از بین وضعیت های عملکردی، مدل­های خستگی بالاترین تعداد مطالعات را به خود اختصاص داده که در آن ها عمدتا از اندازه­گیری­های فیزیکی استفاده گردیده است، در حالی که بیشترین روش اندازه گیری در مدل­های بار کاری ذهنی و شاخص های عملکرد، مربوط به اندازه گیری های فیزیولوژیکی- روانی بود.
نتیجه گیری: ارزیابی جامع روش های داده کاوی ارائه شده و همچنین پارامترهای مورد استفاده در این مدل­ها برای بررسی وضعیت عملکرد اپراتور، سبب شناسایی خلاء تحقیقاتی در این حوزه و انجام مطالعات گسترده تر در جهت بهبود عملکرد انسان خواهد شد.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1397/12/24 | پذیرش: 1398/12/2 | انتشار: 1399/10/13