دوره 16، شماره 4 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 58-46 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

zaroushani V, safari variani A, Ahmadi S. Risk of Cancer in Occupational Exposure to Radar Radiation: A Systematic Review. ioh 2019; 16 (4) :46-58
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2642-fa.html
زراوشانی ویدا، صفری واریانی علی، احمدی سعید. ریسک ابتلا به سرطان در مواجهه‌های شغلی با پرتوهای راداری: یک مطالعه مروری نظام‌مند. سلامت كار ايران. 1398; 16 (4) :46-58

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2642-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی قزوین ، v.zaroushani@qums.ac.ir
چکیده:   (3218 مشاهده)
زمینه و هدف: مواجهه شغلی با پرتوهای راداری دارای اثرات زیانبار حرارتی و غیر حرارتی متفاوتی است. با توجه به اهمیت شناخت ریسک فاکتورهای شغلی سرطانزا در پیشگیری و کاهش هرینه ها و نیز نبود مطالعات مشابه، این مطالعه با هدف مرور نظام‌مند پژوهش‌های انجام شده در رابطه با ریسک ابتلا به سرطان در مواجهه‌های شغلی با پرتوهای راداری (با فرکانس 1 تا 3000 گیگاهرتز ) انجام شد.
روش بررسی :  جستجوی نظام­مند بر اساس روش PRISMA و در محدوده زمانی مارس 2017 تا سپتامبر 2018 و در پایگاههای Sid ،Magiran  Google Scholar,،PubMed ، Scopus و ISI Web of Science Database انجام شد و مقالات انگلیسی و فارسی زبان و بدون محدودیت زمانی بررسی شدند.  کلیدواژه‌ها بر اساس اصل PICO و با استفاده از پایگاهMeSH   انتخاب گردیدند. سپس با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج، فرایند مرور، غربالگری و حذف اطلاعات تکراری ، غیرمرتبط انجام شد. علاوه بر این بازیابی مجدد منابع انجام و پس از تهیه متن کامل مقالات ورودی ، استخراج داده ها انجام شد.
یافته‌ها: در جستجوهای اولیه در مجموع 533 مطالعه یافت شد که همگی از پایگاههای خارجی بودند. در این فرایند، مطالعه کارآزمایی بالینی و مطالعات فارسی مرتبط یافت نشد. بر اساس معیارهای ورود و خروج ، در نهایت تعداد 7 مقاله (4 مطالعه کوهورت و 3 مطالعه مورد-شاهدی) وارد این مرور سیستماتیک شدند .مطالعات ورودی در طی سالهای  1950تا 2005 و با 51898 نمونه انجام شده و در بازه زمانی 1993 تا 2016 منتشر شده بودند . بیشتر مطالعات در خصوص سرطان بیضه و سرطان مغز صورت گرفته بود. در مطالعات ورودی ، برآورد خطر نسبی صرفاً در خصوص سرطانهای بیضه، لوسمی و مغز انجام و برآورد نرخ مرگ و میر در طیف وسیعی از سرطانها گزارش گردیده بود. این مطالعات افزایش نرخ مرگ و میر ناشی از سرطان بیضه را غیر معنی دار اعلام نمودند اما افزایش خطر نسبی آن را در دو مورد معنی دار گزارش کرده بودند. همچنین افزایش نرخ مرگ و میر ناشی از ابتلا به سرطان مغز در میان کارکنان تحت مواجهه ، در دو مطالعه معنی دار گزارش گردید. در حالیکه افزایش خطر نسبی ابتلا به این سرطان در کارکنانی که با پرتوهای راداری مواجهه شغلی داشتند معنی دار اعلام شده بود.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه پژوهش حاضر جزء اولین مطالعات مروری است که در زمینه تاثیر مواجهه شغلی با پرتوهای راداری بر ریسک ابتلا به سرطان انجام شده لذا نتایج این مطالعه می تواند در سیاستگذاری سلامت در زمینه بهداشت پرتوهای غیریونیزان (متمرکز بر پرتوهای راداری) برای سازمانهای فعال در این زمینه و نیز تمامی محیطهای کاری که کارکنان آنها با این دسته از پرتوها موجهه شغلی دارند مفید باشد و بخشی از اطلاعات مورد نیاز برای انجام یک مطالعه متاآنالیز مرتبط در آینده را تامین نماید. با توجه به محدودیت مطالعات ورودی، ادامه تحقیقات تجربی روی انسانها با گروههای شاهد و با تمرکز بر بررسی سرطانزایی پرتوهای راداری در مواجهه شغلی کارکنان  امری ضروری به نظر می رسد. همچنین پیشنهاد می شود در مطالعات به از مقالات منتشره در همایشها و کنگره ها نیز استفاده شده و محدودیت زبان چاپ مقاله در فرایند جستجو برداشته شود.
 
متن کامل [PDF 881 kb]   (1732 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: سرطانهای شغلی
دریافت: 1397/9/28 | پذیرش: 1398/2/21 | انتشار: 1398/7/21

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb