دانشکده بهداشت و ایمنی - دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، saremim@yahoo.com
چکیده: (2534 مشاهده)
زمینه و هدف: اختلالات اسکلتی- عضلانی یکی از مهمترین موضوعات سلامت شغلی در دنیای امروز است و تقریباً در تمام مشاغل بویژه در کشاورزان شیوع بالایی دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیتهای بدنی و شیوع ناراحتی های اسکلتی عضلانی در میوه چینان انجام پذیرفت.
روش بررسی: این پژوهش بصورت توصیفی تحلیلی در سال 1396 در بین 135 نفر از شاغلین میوه چینی باغات آبسرد دماوند انجام پذیرفت. ریسک فاکتورهای ایجادکننده ناراحتیهای اسکلتی- عضلانی با استفاده از روش ارزیابی تمام بدن کشاورزان (AWBA) تعیین شد. شیوع ناراحتیهای اسکلتی عضلانی در طول مدت مطالعه نیز توسط پرسشنامه نقشه بدن ثبت گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار SPSS-v16 و آزمونهای t وابسته و من ویتنی استفاده گردید.
یافته ها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بیشترین شیوع ناراحتی ها در میوه چینان مربوط به نواحی کمر (9/31 %)، زانوها (2/22 %)، پا و قوزک پا (7/20 %) و شانه ها (8/14 %) میباشد. نتایج حاصل از بررسی شیوع ناراحتیهای اسکلتی- عضلانی شاغلین مورد بررسی (دارای ناراحتی حداقل در یک بخش بدن) نشان داد که 88 نفر (2/65 %) از شاغلین حداقل در یک ناحیه از بدن دارای ناراحتی بوده و 47 نفر (8/34 %) دارای ناراحتی در هیچیک از نواحی بدن نمی باشند. میانگین متغیرهای سن، قد، وزن، سابقه کار و شاخص توده بدنی در هر دو گروه دارای ناراحتی های اسکلتی- عضلانی بدون در نظر گرفتن محل ناراحتی و گروه فاقد ناراحتی یکسان تعیین شد (05/0<p). نتایج بررسی وضعیتهای بدنی شاغلین با استفاده از روش AWBA نشان داد که نمره ارزیابی اندام فوقانی کشاورزان (AULA) عدد 3، ارزیابی اندام تحتانی کشاورزان (ALLA) عدد 3 و نمره ارزیابی کل بدن کشاورزان (AWBA) نیز عدد 3 میباشد که نشانگر سطح ریسک بالا است.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر شیوع بالای ناراحتی های اسکلتی عضلانی را در برخی از نواحی بدن میوه چینان به اثبات رساند. بالابودن ساعت کاری شاغلین میوه چین، وجود ایستگاه های کاری ایستاده و حمل سبدهای میوه چیده شده به مسافت های دورتر از محل چینش محصول، نگهداری این میوه ها در داخل سبدهای غیرارگونومیک در هنگام چیدن میوه تا زمان پرشدن آنها، انجام وظیفه میوه چینی در وضعیتهای بدنی نامطلوب، انجام حرکات تکراری زیاد و ایجاد خمش یا چرخش هنگام میوه چینی را می توان از جمله علل فشار وارده به ناحیه کمر، پاها و زانوهای شاغلین دانست که در نهایت منجر به افزایش شیوع ناراحتی های اسکلتی عضلانی در کشاورزان می شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ارگونومی دریافت: 1397/10/2 | پذیرش: 1398/7/20 | انتشار: 1399/4/16