دوره 18، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 318-302 | برگشت به فهرست نسخه ها

kaleh H, pouyakian M, Etemad K, Abouhossein A. Developing a safety rating algorithm for office buildings using Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP). ioh 2021; 18 (1) : 20
کاله هیرو، پویاکیان مصطفی، اعتماد کورش، ابوالحسین علیرضا. ارائه الگوریتم رتبه بندی ایمنی ساختمان های اداری با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP). سلامت كار ايران. 1400; 18 (1) :302-318

دانشیار، گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، pouyakian@sbmu.ac.ir
زمینه ­و هدف: ساختمان‌ها، انسان و اموال را درون خود نگهداشته و در مقابل تهدیدات و آسیب­های گوناگون محافظت می­کند. آگاهی از وضعیت ایمنی ساختمان­ها می­تواند جلوی بسیاری از حوادث و خسارات را بگیرد. هدف از این تحقیق ارائه الگوریتم رتبه­بندی ایمنی ساختمان­های اداری در حال بهره­برداری به منظور ارائه ابزاری جهت پیش ­­آگاهی از وضعیت ایمنی این نوع ساختمانهاست.
روش کار: در این مطالعه ابتدا فاکتورهای موثر بر ایمنی ساختمان­های اداری بر اساس مرور منابع و مقررات ملی ساختمان ایران تعیین شدند. سپس چک­لیست طراحی، روان­سنجی و با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) وزن­دهی شد. سپس الگوریتم رتبه­بندی ایمنی ساختمان­های اداری بر اساس روابط درونی معیارها تهیه گردید. در مرحله بعدی ابزار ارائه شده برای ارزیابی سطح ایمنی ساختمان اداری دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی بکاربرده شد.
یافته ­ها: چک­لیست 42 آیتمی بر اساس سه معیار اصلی دخیل در ایمنی ساختمان طراحی و شاخص­های روان­سنجی آن در حد قابل ­­قبول ارزیابی شد. معیارهای اصلی شامل معیارهای "فنی- خدماتی"، "معماری" و "مدیریتی" به ترتیب وزن­های موضعی 549/0، 313/0 و136/0 را در ایمنی ساختمان کسب کردند. الگوریتم رتبه­بندی ایمنی ساختمان بر اساس نتایج به­دست آمده از وزن­دهی معیارها و درخت تصمیم ساخته شد. شاخص ارزیابی ایمنی ساختمان در 5 رتبه از خیلی­خوب تا خیلی­ضعیف تعیین گردید. نتایج ارزیابی ایمنی ساختمان اداری دانشگاه با استفاده از الگوریتم و فرمول ارائه شده نشان داد که نمره ایمنی آن 27/13 ‌بوده و در محدوده سطح ایمنی متوسط قرار دارد.
نتیجه ­گیری: اهمیت و وزن معیارهای اثرگذار بر ایمنی ساختمان یکسان نیست. از میان آیتم­های استخراج شده، مقررات و عناصر مرتبط با ایمنی راه­های خروج و اطفاء حریق بیشترین وزن و تاثیر را در نمره ایمنی ساختمان­های اداری در حال بهره­برداری به خود اختصاص داده­اند. بیشترین عدم انطباق­ها در بازرسی از ایمنی ساختمان در معیارهای فنی-خدماتی و معماری دیده می­شوند.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: ایمنی
دریافت: 1397/11/10 | پذیرش: 1398/7/24 | انتشار: 1399/10/13