دوره 17، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 671-657 | برگشت به فهرست نسخه ها

shafii M, khanjankhani K, mousavi S, hashemi F S, baharinia S. The Relation between Personality Inventory and Organizational Diagnosis with Job Success Using Artificial Neural Networks Approach. ioh 2020; 17 (1) :657-671
شفیعی میلاد، خانجانخانی خاطره، موسوی سید مسعود، هاشمی فاطمه السادات، بهاری نیا سجاد. تعیین رابطه تیپ شخصیتی و محیط درون سازمان با موفقیت شغلی با استفاده از رویکرد شبکه‌های عصبی مصنوعی. سلامت كار ايران. 1399; 17 (1) :657-671

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران ، sajjadbahari98@gmail.com
چکیده:   (2003 مشاهده)
زمینه و هدف : موفقیت شغلی عبارت است از رابطه ‌ای که بین پیشرفت کنونی فرد و ایده آل‌های آینده‌اش وجود دارد. تحقیقات مختلف نشان می‌دهد عوامل گوناگون فردی بر میزان موفقیت شغلی افراد، تأثیر می‌گذارد. به‌ طورکلی دو عامل تیپ شخصیتی و محیط درون‌سازمانی (ساختار سازمانی) می‌توانند بر موفقیت شغلی تأثیرگذار باشند. این پژوهش با هدف تعیین رابطه تیپ شخصیتی و ساختار سازمانی با موفقیت شغلی در کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی یزد در سال 1396 انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مقطعی - تحلیلی است. در این مطالعه کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی یزد به ‌عنوان جامعه آماری لحاظ شدند. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بود و تعداد 240 نفر به ‌عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. جهت جمع‌آوری داده‌ها، از پرسشنامه‌های تیپ شخصیتی مایرز - بریگز (MBTI)، شناخت سازمان (QDQ) و موفقیت شغلی رادسیپ استفاده شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 25 و شبکه‌های عصبی مصنوعی (جهت استخراج ضرایب اهمیت) تجزیه‌وتحلیل شدند.
یافته‌ها: میانگین سنی کارکنان شرکت کننده در پژوهش 34 سال بود. 55 درصد از پاسخگویان را مردان و 45 درصد آن‌ها را زنان تشکیل دادند. مقایسه عوامل مؤثر بر نمره وضعیت برد – برد نشان می‌دهد دو متغیر هدف‌گذاری و تیپ شخصیتی (درون گرا، حسی، احساسی، ملاحظه گرا) به ترتیب بیشترین و کمترین اثر را بر این وضعیت دارند. مقایسه عوامل مؤثر بر نمره وضعیت منفعل نشان می‌دهد دو متغیر ارتباطات و سابقه شغلی به ترتیب بیشترین و کمترین اثر را بر این وضعیت دارند. مقایسه عوامل مؤثر بر نمره کل موفقیت شغلی نشان می‌دهد دو متغیر مکانیسم‌های مفید و نوع استخدام به ترتیب بیشترین و کمترین اثر را بر این وضعیت دارند.
نتیجه‌گیری: مقایسه کلیه متغیرهای مورد مطالعه نشان داد از بین سه متغیر محیط درون سازمان، انواع تیپ شخصیتی و مشخصات دموگرافیک، متغیر محیط درون ‌سازمانی اهمیت بیشتری در موفقیت شغلی کارکنان دارد. لذا از آنجا که ابعاد این متغیر می‌تواند در برنامه ‌ریزی‌ های مربوطه مورد تحلیل قرار گیرد، انتظار می‌رود مسئولان تصمیمات لازم را در خصوص ارتقای محیط درون‌سازمانی اتخاذ کنند.
واژه‌های کلیدی: تیپ شخصیتی، سازمان، موفقیت، کارکنان
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عوامل تعیین کننده رضایت شغلی