دوره 17، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 1108-1098 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 2968
Ethics code: IR.IUMS.FMD.REC 1396.9511139001

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jafari H, Vosoughi S, Abolghasemi J, Ebrahimi H. Development and validation Checklist for the Health, Safety and Environment Management System Auditing in the Surface Mines. ioh 2020; 17 (1) :1098-1108
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2959-fa.html
جعفری حسین، وثوقی شهرام، ابوالقاسمی جمیله، ابراهیمی حسین. تدوین و اعتبارسنجی چک لیست ممیزی سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست(HSE-MS) برای معادن سطحی. سلامت كار ايران. 1399; 17 (1) :1098-1108

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2959-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی ایران ، hossein.ebrahimi@yahoo.com
چکیده:   (2138 مشاهده)
زمینه و هدف: در سراسر دنیا، هر ساله آمار بالای آسیب­های جزیی تا شدید در بین افراد فعال در معادن گزارش می­شود. یکی از راهکارهای موثر برای تامین ایمنی و سلامت در معادن، استفاده از یک ابزار یا سیستم جامع برای تعیین نواقص و خطرات در معادن و پاسخ به آن­ها است. وجود سیستم جامع ممیزی HSE سبب می­شود که بتوان کلیه نواقص سیستم را قبل از اینکه بتواند سبب بروز خسارات جبران ناپذیری شود مورد شناسایی قرار داده و کنترل نمود. با توجه به نبود ابزاری جامع و مختص کشور ایران برای ممیزی سیستم مدیریت HSE در معادن سطحی، این پژوهش با هدف ارائه یک روش معتبر ممیزی سیستم مدیریت HSE برای معادن سطحی صورت گرفت.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی- تحلیلی است که در سال 1398 انجام شد. ابتدا چک­لیست ممیزی بر اساس ابعاد سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست طراحی شد. سپس برای بررسی روایی صوری، چک­لیست طراحی شده در اختیار متخصصین بهداشت حرفه ای، ایمنی و محیط زیست قرار گرفت و بر اساس نظرات اعلام شده، چک­لیست بازنگری و اصلاح شد. جهت بررسی روایی محتوا، چک­لیست بازنگری شده در اختیار اعضای پانل خبرگان قرار گرفت و با توجه به نظرات آن­ها، شاخص روایی محتوا (CVI) و نسبت روایی محتوا­ (CVR) محاسبه گردید. پایایی چک­لیست نیز به صورت پایایی بیرونی (آزمون - بازآزمون) و پایایی درونی (توافق بین ارزیابان) مورد بررسی قرار گرفت. جهت انجام محاسبات و آنالیز آماری از نرم افزارهای Excel 2016 و SPSS 22 استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج حاصل از بررسی نسبت روایی محتوا نشان داد که 27 سوال، نسبت روایی محتوا کمتر از 49/0 را کسب کرده­اند که از چک لیست ممیزی حذف شدند. همچنین نتایج حاصله از بررسی شاخص روایی محتوا نشان داد که 2 سوال نمره کمتر از 70/0 را کسب کرده­اند و از چک لیست ممیزی حذف شدند و مابقی سوالات با کسب نمره بالاتر از 79/0، در چک لیست حفظ شدند. ضریب همبستگی درون خوشه­ای ابعاد و امتیاز کل چک­لیست ممیزی برای پایایی بیرونی و درونی مطلوب(>8/0) حاصل شد. در نهایت 194 سوال در چک لیست ممیزی سیستم مدیریت HSE باقی ماند.
نتیجه­گیری: یافته­های پژوهش نشان داد که چک­لیست ممیزی سیستم مدیریت HSE برای معادن سطحی دارای روایی و پایایی قابل قبول بوده و می­توان از آن به عنوان یک ابزار جامع و قابل اعتماد جهت ممیزی سیستم مدیریت HSE در معادن سطحی استفاده کرد. در نهایت از خروجی ممیزی سیستم مدیریت HSE معادن می­توان در جهت بهبود سیستم مدیریت HSE، شناسایی خطرات و عدم انطباق­ها در تمام موارد موجود در حیطه سیستم مدیریت HSE، مداخله مدیریت در رفع نواقص و رسیدن به انطباق­ها متناسب با استانداردها و آیین نامه­ها بهره گرفت.
متن کامل [PDF 778 kb]   (1342 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: HSE
دریافت: 1398/8/8 | پذیرش: 1399/5/18 | انتشار: 1399/3/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb