Research code: 2968
Ethics code: IR.IUMS.FMD.REC 1396.9511139001
Jafari H, Vosoughi S, Abolghasemi J, Ebrahimi H. Development and validation Checklist for the Health, Safety and Environment Management System Auditing in the Surface Mines. ioh 2020; 17 (1) :1098-1108
URL:
http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2959-fa.html
جعفری حسین، وثوقی شهرام، ابوالقاسمی جمیله، ابراهیمی حسین. تدوین و اعتبارسنجی چک لیست ممیزی سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست(HSE-MS) برای معادن سطحی. سلامت كار ايران. 1399; 17 (1) :1098-1108
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2959-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی ایران ، hossein.ebrahimi@yahoo.com
چکیده: (2240 مشاهده)
زمینه و هدف: در سراسر دنیا، هر ساله آمار بالای آسیبهای جزیی تا شدید در بین افراد فعال در معادن گزارش میشود. یکی از راهکارهای موثر برای تامین ایمنی و سلامت در معادن، استفاده از یک ابزار یا سیستم جامع برای تعیین نواقص و خطرات در معادن و پاسخ به آنها است. وجود سیستم جامع ممیزی HSE سبب میشود که بتوان کلیه نواقص سیستم را قبل از اینکه بتواند سبب بروز خسارات جبران ناپذیری شود مورد شناسایی قرار داده و کنترل نمود. با توجه به نبود ابزاری جامع و مختص کشور ایران برای ممیزی سیستم مدیریت HSE در معادن سطحی، این پژوهش با هدف ارائه یک روش معتبر ممیزی سیستم مدیریت HSE برای معادن سطحی صورت گرفت.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی- تحلیلی است که در سال 1398 انجام شد. ابتدا چکلیست ممیزی بر اساس ابعاد سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست طراحی شد. سپس برای بررسی روایی صوری، چکلیست طراحی شده در اختیار متخصصین بهداشت حرفه ای، ایمنی و محیط زیست قرار گرفت و بر اساس نظرات اعلام شده، چکلیست بازنگری و اصلاح شد. جهت بررسی روایی محتوا، چکلیست بازنگری شده در اختیار اعضای پانل خبرگان قرار گرفت و با توجه به نظرات آنها، شاخص روایی محتوا (CVI) و نسبت روایی محتوا (CVR) محاسبه گردید. پایایی چکلیست نیز به صورت پایایی بیرونی (آزمون - بازآزمون) و پایایی درونی (توافق بین ارزیابان) مورد بررسی قرار گرفت. جهت انجام محاسبات و آنالیز آماری از نرم افزارهای Excel 2016 و SPSS 22 استفاده شد.
یافتهها: نتایج حاصل از بررسی نسبت روایی محتوا نشان داد که 27 سوال، نسبت روایی محتوا کمتر از 49/0 را کسب کردهاند که از چک لیست ممیزی حذف شدند. همچنین نتایج حاصله از بررسی شاخص روایی محتوا نشان داد که 2 سوال نمره کمتر از 70/0 را کسب کردهاند و از چک لیست ممیزی حذف شدند و مابقی سوالات با کسب نمره بالاتر از 79/0، در چک لیست حفظ شدند. ضریب همبستگی درون خوشهای ابعاد و امتیاز کل چکلیست ممیزی برای پایایی بیرونی و درونی مطلوب(>8/0) حاصل شد. در نهایت 194 سوال در چک لیست ممیزی سیستم مدیریت HSE باقی ماند.
نتیجهگیری: یافتههای پژوهش نشان داد که چکلیست ممیزی سیستم مدیریت HSE برای معادن سطحی دارای روایی و پایایی قابل قبول بوده و میتوان از آن به عنوان یک ابزار جامع و قابل اعتماد جهت ممیزی سیستم مدیریت HSE در معادن سطحی استفاده کرد. در نهایت از خروجی ممیزی سیستم مدیریت HSE معادن میتوان در جهت بهبود سیستم مدیریت HSE، شناسایی خطرات و عدم انطباقها در تمام موارد موجود در حیطه سیستم مدیریت HSE، مداخله مدیریت در رفع نواقص و رسیدن به انطباقها متناسب با استانداردها و آیین نامهها بهره گرفت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
HSE دریافت: 1398/8/8 | پذیرش: 1399/5/18 | انتشار: 1399/3/10