دوره 17، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 644-634 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

mousavi N, rahmani S, Akbarzade baghban A, khorrami nejhad M, kangari H, khosravi B. Evaluation of visual complications among professional computer users. ioh 2020; 17 (1) :634-644
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2974-fa.html
موسوی نسرین، رحمنی سعید، اکبرزاده باغبان علیرضا، خرمی نژاد مسعود، کنگری هاله، خسروی بهرام. بررسی عوارض چشمی در کاربران حرفه ای رایانه. سلامت كار ايران. 1399; 17 (1) :634-644

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-2974-fa.html


دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، nasrinmusavi@yahoo.com
چکیده:   (1617 مشاهده)
زمینه و هدف: سندروم کار با رایانه مجموعه­ای از مشکلات چشمی و غیر­چشمی است که در اثر استفاده طولانی­مدت از پایانه­های تصویری ایجاد می­شود و باعث بروز شکایاتی چون؛ تاری دید، مشکل در تغییر دید دور و نزدیک، سوزش چشم، سر­درد، کمر­درد و گردن درد می­شود. با توجه به افزایش روز­افزون استفاده از رایانه در محیط­های اداری و مشاغل مختلف و در پی آن افزایش مراجعات کلینیکی کاربران رایانه به دلیل شکایات چشمی ناشی از کار با آن، سندروم کار با رایانه به یکی از مسائل مهم در حوزه سلامت افراد جامعه تبدیل شده است. این تحقیق با هدف بررسی مشکلات و عملکرد­های بینایی در کاربران حرفه­ای رایانه انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی در سال ۱۳۹۷ روی ۴۰ کاربر حرفه­ای رایانه با محدوده سنی ۲۰ تا ۳۰ سال انجام شد که روزانه حداقل ۴ ساعت از رایانه استفاده می­کردند. از پرسشنامه جهت بررسی عوارض چشمی استفاده شد و مشکلات بینایی کاربران در ۴ ﺣﻴﻄﻪ اﺻﻠﻲ درد ﭼﺸﻤﻲ، اﺧﺘﻼل دﻳﺪ، اﺧﺘﻼﻻت ﺳﻄﺢ ﭼﺸﻢ و ﻣﺸﻜﻼت ﺧﺎرج­ﭼﺸﻤﻲ مورد بررسی قرار گرفت. سپس معاینات چشمی شامل؛ حدت بینایی در دور و نزدیک، میزان انحراف مخفی، دید عمق، دامنه تطابقی، سهولت تطابقی دو­چشمی، پاسخ تطابقی، نقطه نزدیک تقارب، ورژنس فیوژنی، حساسیت کنتراست در چهار فرکانس فضایی ۳، ۶، ۱۲ و ۱۸ سیکل بر درجه و  زمان شکست فیلم اشکی انجام گرفت. جهت آنالیز آماری از شاخص­های آماری توصیفی شامل معیار­های تمرکز و پراکندگی نرم افزار  SPSS 20 استفاده شد.
یافته ها: براساس نتایج به دست آمده، میانگین حدت بینایی تمام افراد با بهترین اصلاح اپتیکی ۰/۰ لگاریتم بود. در فاصله ۴۰ سانتی متری ۷۰ درصد افراد بدون انحراف مخفی و ۳۰ درصد افراد دارای اگزوفوریا با مقدار کمتر از ۱۰ پریزم دیوپتر بودند. میانگین و انحراف معیار دید بعد، دامنه تطابقی، سهولت و پاسخ تطابقی، نقطه نزدیک تقارب و زمان شکست فیلم اشکی به ترتیب ۳۶/۱۱±۰۰/۵۲ ثانیه کمان، ۴۸/۲±۶۵/۹ دیوپتر، ۰/۳±۵۰/۱۰ سیکل بر دقیقه، ۲۳/۰±۳۵/۰ دیوپتر،  ۳۷/۳±۸۵/۲ سانتی متر و ۱۷/۳±۴۵/۷ ثانیه به دست آمد. میانگین و انحراف معیار حساسیت کنتراست در فرکانس­های فضایی ۳، ۶، ۱۲ و ۱۸ سیکل بر درجه به ترتیب ۱۱/۰±۷۵/۱، ۱۴/۰±۱۱/۲، ۱۳/۰±۸۶/۱ و ۱۳/۰±۴۴/۱ واحد لگاریتم بود. بیشترین شکایات بر­اساس پرسشنامه در بخش مشکلات سطح چشم (۳۲٪) و درد­چشمی (۲۷٪) بود.
نتیجه ­گیری: در این مطالعه تغییراتی در عملکرد­های بینایی از جمله کاهش نسبی در حساسیت کنتراست و دامنه تطابقی در افراد مورد مطالعه دیده شد و در درصد کمی از افراد نیز سهولت تطابقی کاهش یافت. استفاده از رایانه بر الگوی پلک زدن، هموستاز سطح چشم و عملکرد فیلم اشکی مؤثر است و کاهش میزان پلک زدن باعث بهم خوردن تعادل میان تبخیر فیلم اشکی و جانشینی آن می­گردد در نتیجه زمان شکست فیلم اشکی در کاربران رایانه به طور قابل توجهی کاهش یافت. خستگی چشم، سوزش چشم و سردرد از جمله شایع­ترین علائم گزارش شده توسط افراد بود. می­توان به کاربران توصیه نمود که جهت کاهش مشکلات و علائم چشمی به رعایت بهداشت بینایی از جمله استراحت دادن چشم­ها در فواصل زمانی توجه نمایند.
متن کامل [PDF 784 kb]   (983 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیماریهای شغلی
دریافت: 1398/9/6 | پذیرش: 1399/4/14 | انتشار: 1399/7/2

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb