جلد 17 - ویژه نامه: کوید 19                   جلد 17 - ویژه نامه: کوید 19 صفحات 141-137 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Roshanzadeh M, jamalinik M, hasheminik M, Tajabadi A. Stigma of Covid - 19: The Basic Challenge in Health Economics. ioh 2020; 17 (S1) :137-141
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-3111-fa.html
روشن زاده مصطفی، هاشمی نیک مرتضی، جمالی نیک مهدی، تاج آبادی علی. استیگمای کووید – 19: چالش اساسی در اقتصاد سلامت. سلامت كار ايران. 1399; 17 (S1) :137-141

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-3111-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی سبزوار ، alitaj58@yahoo.com
چکیده:   (2620 مشاهده)
اقتصاد درمان، شاخه­ای از علم اقتصاد است و سهم زیادی در وضعیت اقتصادی کشورها دارد. مراقبت­های بهداشتی-درمانی به­عنوان اصلی­ترین عنصر هزینه­ها، سرمایه­گذاری­ها و اشتغال­زایی در تمامی اقتصادهای پیشرفته جهان شناخته می­شود. بنابراین عملکردها و رویکردهای اقتصادی نظام سلامت، به شدت اقتصاد یک کشور را تحت تاُثیر قرار می­دهد در نتیجه خدمات درمانی مرکز مهم توجه و مدیریت مالی اقتصاد است. اطلاعات مرتبط با­ هزینه­ها یکی از متغیرهای اصلی بهبود کارآیی در تمامی سیستم­های ارایه مراقبت­های سلامتی است. در حال حاضر در کشور ایران، شیوع بیماری کووید-۱۹ نیز تاثیر منفی بر این روند اقتصاد درمان گذاشته و بیمارستان­ها را در زمینه تامین هزینه­هایشان با مشکلاتی مواجه کرده است. عواملی مانند اختصاص برخی بیمارستان­ها به­عنوان مرکز پذیرش­کننده بیماران کووید-۱۹، عدم دریافت وجه از بیماران بستری،‌ طول مدت درمان، لزوم پیگیری­های پس از ترخیص بیماران و احداث نقاهتگاه­ها باعث افزایش هزینه­های مراکز درمانی شده است. از طرف دیگر کنسل نمودن اعمال جراحی الکتیو، تأمین وسایل حفاظت فردی،‌ فراهم ساختن امکانات و تسهیلات رفاهی برای کادر درمانی و لزوم توجه به جنبه­های مختلف بهداشت عمومی جامعه و آموزش همگانی،‌ باعث کاهش میزان درآمد آنها شده است. این اختلال در روند تولید و مصرف منابع مالی در مراکز درمانی می­تواند نظام سلامت را با مشکلاتی مواجه کند. تاُثیرات این همه­گیری تنها به دوران شیوع آن محدود نشده و یکی از موضوعاتی است که می­تواند تا مدت­ها بر روند اقتصاد سلامت باقی مانده و اثرات سوء داشته باشد. یکی از این موارد، دیدگاه منفی افراد جامعه نسبت به بیمارستان­های مرجع کووید-۱۹ است که سبب می­شود تا مدت­ها بعد از همه­گیری، سطح درآمد بیمارستان­ها پایین باشد زیرا آنها انتظار خدمات مراقبتی در یک محیط امن را دارند.
علاوه بر بیماران، کادر درمانی نیز بایستی در محیطی کاملاُ ایمن به مراقبت بپردازند و تمرکز لازم و کافی را در درمان بیماران داشته باشند. یکی از حیاتی­ترین مواردی که می­تواند در افزایش ایمنی، نقش مهم و فعالی ایفا نماید،‌ در دسترس بودن امکانات و منابع موردنیاز برای مراقبت است. امروزه هزینه­ها سیر صعودی دارند بنابراین اگر بیمارستان­ها برای افزایش درآمد اختصاصی خود و کاهش هزینه­های جاری کاری نکنند مطمئناُ با چالش جدی مواجه خواهند شد. یکی از این چالش­ها افت کیفیت مراقبت است.  استیگما یا انگ به عنوان مفهومی متشکل از عواقب مربوط به ناآگاهی و پیش داوری و تبعیض نسبت به یک موضوع معرفی شده است. برچسب مسری و خطرناک بودن این بیماری می تواند باعث تخریب وجهه ایمن بودن بیمارستان­های مرجع گردد. بنابراین بسیار محتمل است با توجه به گمانه­زنی­ها درباره­ی مدت ماندگاری طولانی این بیماری در سطح جامعه،‌ حتی پس از فروکش کردن بیماری نیز مراجعه به این مراکز درمانی نسبت به قبل کاهش داشته و این مشکل به چالشی اساسی در نظام اقتصاد سلامت تبدیل گردد.
 لذا ضروری به­نظر می­رسد با تشکیل کارگروه­های تخصصی در حوزه­های روانشناسی،‌ جامعه شناسی و اقتصاد سلامت هر چه سریعتر برای کنترل استیگمای ناشی از بیماری اقدام کرده تا از آسیب­های مهلک بر بدنه سلامت کشور پیشگیری نمایند. مداخلات آموزشی همراه با راه­اندازی کمپین­های اجتماعی به­منظور افزایش آگاهی و بهبود نگرش جامعه و درنتیجه از بین بردن استیگمای کووید-۱۹پیشنهاد می­گردد.
متن کامل [PDF 563 kb]   (1157 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: روانشناسی سازمانی
دریافت: 1399/3/4 | پذیرش: 1399/11/4 | انتشار: 1399/9/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb