دوره 17، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 381-370 | برگشت به فهرست نسخه ها

damari B, Taheri F, almadani H, noory R, Narenjiha H. A practical patternl for employers to face with drug addicted workers. ioh 2020; 17 (1) :370-381
دماری بهزاد، طاهری فرشته، المدنی حسین، نوری رویا، نارنجی ها هومان. الگوی عملی مواجهه کارفرمایان با کارگران مصرف کننده مواد اعتیاد آور. سلامت كار ايران. 1399; 17 (1) :370-381

دانشیار، ، دپارتمان حکمرانی و سلامت، پژوهشکده علوم اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران ، bdamari@gmail.com
چکیده
مقدمه: اعتیاد به مواد مخدر امروزه بصورت یک بلای اجتماعی است و بدون تردید مصرف مواد در محیط کار یکی از اصلی‌ترین معضلات محیط­های کاری است زیرا کارفرمایان را با هزینه­های زیادی مانند کاهش بهره­وری و افزایش نیاز به مراقبت­های سلامتی روبرو می­کند. مصرف مواد مخدر به کاهش بهره وری، غیبت از کار، جراحت در محیط کار، افزایش هزینه­های درمان سلامتی، فساد در محیط کار و نیز مشکلات فردی و مضرات اجتماعی منجر می شود. محیط کار موقعیت­ منحصر به فردی در درمان افراد مصرف­کننده مواد اعتیادآور می باشد بنابراین کارفرما به عنوان یکی از گروه­های متضرر می­تواند نقش منحصربه فردی در درمان کارگران مصرف­کننده داشته باشد. راه اندازی خانه­ بهداشت کارگری در محیط­های کاری فرصتی برای ایفای چنین نقشی فراهم می آورد . هدف این مطالعه تعیین الگوی عملی مواجهه کارفرمایان با کارگران مصرف­کننده مواد اعتیادآور است.
روش: این مطالعه از نوع کیفی است. برای جمع­آوری داده­ها از سه روش مرور منابع ، برگزاری جلسات بحث گروهی متمرکز و نظرخواهی با پرسشنامه کتبی استفاده شده است. ابتدا کلید واژه­های اصلی این پژوهش در پایگاههای  Magiran و SID، Scopus، Google Scholar، Elsevier، PubMed مورد بررسی قرار گرفتندو پس از بررسی مطالعات بدست آمده، مدل مفهومی اولیه­ای طراحی شد. سپس این مدل مفهومی طی سه جلسه بحث گروهی متمرکز با خبرگان در قالب مراحل، روال­ها و استانداردها تدوین شد. حاصل این جلسات شکل گیری شیوه نامه رویارویی کارفرمایان با کارگران مصرف کننده مواد بوده است. حاصل این جلسات شکل گیری شیوه نامه رویارویی کارفرمایان با کارگران مصرف کننده مواد بوده است. در مرحله نهایی شیوه­نامه با استفاده از پرسشنامه به تمامی ذینفعان جهت نظرخواهی ارسال و پس کسب و اعمال نظرات آنها، نهایی شد.
یافته ­ها: الگوی عملی رویارویی کارفرمایان با کارگران مصرف­کننده مواد اعتیادآور به ترتیب شامل دو مرحله خوداظهاری و سپس تست تصادفی است که به شکل دوره­ای تکرار می­شود . در صورت خوداظهاری و یا مثبت بودن تست تصادفی اعتیاد، فرایند درمان اجرا می­شود. شرایط تشویقی برای درمان کارگر مصرف­کننده مواد در مرحله خوداظهاری بیشتر از مرحله تست تصادفی مثبت است. اجرای این الگو نیازمند فراهم شدن زیرساخت­های قانونی ، فیزیکی و  رعایت ملاحظات اخلاقی است .
نتیجه ­گیری: از ویژگی­های مهم این مدل این است که با درخواست سیاست­گذاران امر تدوین شده است، نظر همه ذینفعان در آن اعمال شده است و همچنین این مدل شیوه­ای از برخورد تشویقی و نه تنبیهی را ارائه می­دهد که به دنبال درمان کارکنان معتاد است. لذا پیشنهاد می­شود این الگو به شکل شیوه­نامه در شورای هماهنگی ارائه خدمات بهداشتی به بیمه­شدگان، شورای عالی سلامت و امنیت غذایی و  شورای فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر تصویب شده و کارفرمایان برتر در اجرای آن تشویق شوند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی سازمانی
دریافت: 1398/8/18 | پذیرش: 1399/5/16 | انتشار: 1399/7/1