دوره 20، شماره 2 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 301-296 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Eskandari D, Monazami Tehrani G, aminfar B, Borgheipour H. Developing a new method for analyzing the root causes of accidents. ioh 2024; 20 (2) :296-301
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-3395-fa.html
اسکندری داود، منظمی تهرانی غزاله، امین فر بهار، برقعی پور هستی. ارائه روشی جدید جهت تجزیه و تحلیل علل ریشه‌ای حوادث. سلامت كار ايران. 1402; 20 (2) :296-301

URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-3395-fa.html


دانشگاه آزاد مرکز ، hasti_bo@yahoo.com
چکیده:   (438 مشاهده)
مقدمه: امروزه بسیاری از سازمان‌ها و شرکت­های ایرانی روش­ها و دستورالعمل­های مختلفی را جهت تجزیه و تحلیل حادثه اتخاذ نموده­اند، اما هنگامی که یک حادثه به وقوع می­پیوندد تنها با یک یا چند خط و به شکل ساده و توصیفی تجزیه و تحلیل حادثه را انجام می‌دهند. هدف از انجام این تحقیق، بررسی و شناسایی فاکتورهای ریشه­ای علت حادثه و نیز ارائه تکنیکی جهت تجزیه و تحلیل دقیق و جامع­تر حوادث با شدت و فرکانس بالا است. 
مواد و روش­ها: پژوهش حاضر از نوع کاربردی است. در گام اول گزارشات درس آموخته­های حوادث در صنعت حفاری از طریق روش بررسی اسناد مورد بررسی قرار گرفت. فاکتورهای شناسایی شده در گام اول با روش AHP-Fuzzy وزن­دهی و میزان تأثیر آن­ها در وقوع حادثه طبق نظر خبرگان تعیین گردید. در ادامه با طراحی جداول راهنما برای هر فاکتور، یکی از حوادث منجر به فوت در یک شرکت حفاری نفت انتخاب شد. سپس طبق مدل تعریف شده مورد تجزیه و تحلیل و ریشه­یابی قرار گرفت.
نتایج: براساس نتایج بدست آمده از بررسی اسناد، 29 فاکتور شامل فاکتورهای سازمانی، شغلی و محیطی در ارتباط با علل ریشه‌ای حوادث شناسایی شدند. در بین معیارهای سطح دوم یعنی عوامل سازمانی، شغلی و محیطی عامل سازمانی با کسب بار وزنی 533/0 بیشترین و معیارهای محیطی با بار وزنی 0198/0 کمترین تأثیر را بر وقوع حوادث داشتند. براساس نتایج به دست آمده مشخص گردید که عدم مهارت شغلی از معیارهای شغلی علت اصلی وقوع حادثه و عدم تناسب شغلی و آموزش ایمنی از جمله زیرمعیارهای رده­های دوم و سوم جزء علل ریشه‌ای رخداد مورد مطالعه به شمار می­آیند.
نتیجه گیری: در مطالعه حاضر سه فاکتور سازمان، محیط و فرد براساس تئوری عوامل انسانی در ریشه­یابی حوادث صنعتی در صنعت حفاری مورد بررسی قرار گرفتند. تحلیل داده­های مطالعه نشان داد که ابزار طراحی‌شده، روشی عینی و ساده جهت ریشه­یابی علل حوادث است و می­تواند به‌عنوان یک روش کاربردی و جامع جهت تجزیه و تحلیل حوادث سازمانی مورد استفاده قرار گیرد.

 
متن کامل [PDF 1036 kb]   (164 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ایمنی
دریافت: 1401/3/15 | پذیرش: 1402/6/13 | انتشار: 1402/10/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله سلامت کار ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iran Occupational Health

Designed & Developed by : Yektaweb