دوره 20، شماره 2 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 279-253 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kouhnavard B, Khosravi Danesh M, Mazloumi A, Shamsipour M. Investigation general and specific methods of assessing ergonomic risk factors related to musculoskeletal disorders - a systematic review. ioh 2024; 20 (2) :253-279
کوه نورد بهرام، خسروی دانش مجتبی، مظلومی عادل، شمسی پور منصور. بررسی روش های عمومی و اختصاصی ارزیابی ریسک فاکتورهای ارگونومیک مرتبط با اختلالات اسکلتی- عضلانی – مطالعه مروری نظامند. سلامت كار ايران. 1402; 20 (2) :253-279

دانشگاه علوم پزشکی تهران ، karateka411@gmail.com
زمینه و هدف: اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار یکی از شایع ترین علل غیبت از کار است. در جهت کاهش آسیب‌های ناشی از این اختلالات ابتدا باید درصدد شناسایی ریسک فاکتورها و عوامل تأثیرگذار بر آن و در مرحله بعد، ارزیابی آن‌ها برآمد. هدف از این مقاله، مروری نظامند بر روش‌های عمومی و اختصاصی ارزیابی ریسک فاکتورهای ارگونومیک مرتبط با اختلالات اسکلتی- عضلانی بود.
روش بررسی: در این مطالعه مروری، کلیه مقالات چاپ‌شده به زبان فارسی و انگلیسی در زمینه روش های ارزیابی ریسک فاکتورهای ارگونومیک مرتبط با اختلالات اسکلتی- عضلانی از بازه زمانی 1394 لغایت اواخر 1401( march 2015  تا December 2022) (آخرین تاریخ جستجو) مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور جستجوی نظام‌مند مقالات با استفاده از کلمات کلیدی فارسی (روش شناسی، حمل دستی بار، روش های مشاهده ای، روش های دستگاهی، روش های خودگزارشی، وضعیت بدنی، پرسشنامه، اختلالات اسکلتی- عضلانی، اندام فوقانی، اندام تحتانی، ارزیابی ریسک، ارزیابی ارگونومیک، ارزیابی پوسچر) و معادل انگلیسی آنها در پایگاه‌های اطلاعاتی PubMed, Google Scholar, SID ، Web of science ،Scopus, Magiran, Iran Medex ,Cochrane Library  و  Embase بود. انجام شد. با استفاده از دستورالعمل بیانیه پریزما (PRISMA) حذف مقالات غیر مرتبط صورت گرفت و نهایتاً مقالات کاملاً مرتبط بامطالعه مورد بررسی قرار گرفت. همچنین برای یافتن منابع خاکستری از پایگاه های GreySource و BASE استفاده شد.
یافته‌ها: در ابتدا تعداد 1176 مقاله از پایگاه‌های اطلاعاتی مختلف شناسایی شدند و در مجموع 82 مقاله برای بررسی نهایی انتخاب شدند. در برخی از منابع معتبر روش های ارزیابی ریسک فاکتورهای ارگونومیک مرتبط با اختلالات اسکلتی- عضلانی در سه دسته مشاهده ای (42 مقاله)، دستگاهی (11 مقاله) و خودگزارشی (29 مقاله) طبقه بندی می شوند. روش های مشاهده ای مبتنی بر قلم-کاغذ از رایج ترین روش های مورد استفاده در ارزیابی های ارگونومیک بودند. در بین روش های خودگزارشی بررسی شده، پرسشنامه نوردیک پرکاربردترین ابزار (87% از مقالات) و سپس پرسشنامه کرنل (13% از مقالات) بود. برخی از مشاغل از قبیل پرستاران نیز دارای روش های اختصاصی ارزیابی ریسک فاکتورهای ارگونومیک می باشد (MAPO، DINO).
بحث و نتیجه‌گیری: پیشنهاد می گردد روش های ارزیابی ریسک ارگونومیک بصورت چند عاملی (فردی، شغلی و روانی اجتماعی) طراحی و همچنین برای مشاغل دارای تنوع بالا در وظایف شغلی، روش های اختصاصی توسعه یابد.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1401/11/6 | پذیرش: 1402/9/7 | انتشار: 1402/10/10