دوره 20، شماره 2 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 372-353 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 25502
Ethics code: IR.SUMS.SCHEANUT.REC.1401.054

yarmohammadi H, jahangiri M, jANIZADEH R. Scientometric analysis of the scientific outputs of Iran Occupational Health Journal in the Scopus database (2011-2022). ioh 2024; 20 (2) :353-372
یارمحمدی حامد، جهانگیری مهدی، جانی زاده راضیه. تحلیل علم‌سنجی برونداد‌‌های علمی مجله سلامت کار ایران در پایگاه اسکوپوس (2011-2022). سلامت كار ايران. 1402; 20 (2) :353-372

علوم پزشکی شیراز ، jahangiri@sums.ac.ir
زمینه و هدف: ژورنال های علمی و پژوهشی یکی از مهمترین ابزارها جهت دست یابی به  توسعه و پیشرفت علم و هم چنین از مهم ترین راه­های نشر و گسترش علم و دانش در جهان امروزی محسوب می شوند. نشریات علمی و تخصصی وسیله ای برای توزیع، انباشت و تولید داده ها و اطلاعات علمی در هر حوزه علمی می­باشند. ژورنال سلامت کار ایران اولین ژورنال تحصصی در حوزه ایمنی و بهداشت محیط کار می باشد. لذا بررسی عملکرد این ژورنال به روش علم سنجی تصویر جامعی از افراد، مؤسسات و موضوعات مطرح شده در نشریه را فراهم  خواهد نمود. بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی عملکرد این ژورنال در پایگاه اسکوپوس طی سال های 2011 تا 2022 می باشد.
روش بررسی: مطالعه حاضر به روش توصیفی تحلیلی با رویکرد علم سنجی انجام گرفت .جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه مقالات ژورنال سلامت کار ایران در پایگاه اسکوپوس از ابتدا تا پایان سال 2022 بود. برای ترسیم نقشه های علمی از نرم افزار VOSviewer و پکیج علم سنجی نرم افزار Rاستفاده گردید. هم چنین جهت سنجش موارد توصیفی مطالعه از نرم افزار Excel بهره گرفته شد.
یافته ها: نتایج پژوهش حاضر نشان در مجموع683 مقاله از مجله سلامت کار ایران طی سالهای 2011 تا 2022 در پایگاه استنادی اسکوپوس نمایه شده است. روند انتشار تولیدات علمی در این ژورنال تا سال 2017 افزایشی و کاهش انتشار در سال های 2018 و  2019 مشاهده گردید.. از نظر توزیع موضوعی و توجه به علم روز وضعیت ژورنال مناسب بود. هم چنین موضوعات مربوط به19covid- و تاثیر آن بر مشاغل مختلف با توجه به شیوع آن در سال های اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. کلید واژه های با بیشترین فراوانی، شامل کلید واژه های Safety،Job stress ، Risk assessment،  Musculoskeletal disorders بود. 1/69 ( 472 ) درصد از مقالات حداقل یک بار توسط مقالات دیگر مورد استناد قرار گرفته اند و9/30 درصد(211مقاله) مقاله بدون استناد می باشند. میانگین استناد به مقالات 86/2 و میانگین استناد به ازای هر مقاله در سال 4/0 بود.
بحث و نتیجه گیری: در جمع بندی نتایج بدست آمده از عملکرد ژورنال سلامت کار ایران، از آن جا که میزان استنادهای دریافتی مقالات نشان از کیفیت و پذیرش مقاله از سوی جامعه علمی است، تولیدات علمی این ژورنال نیازمند توجه بیشتر در این زمینه می­باشد. لذا پیشنهاد می شود با اشتراک گذاری مقالات در رسانه­های اجتماعی، استفاده از هیئت تحریریه با زمینه­های علمی متفاوت (به عنوان مثال استفاده از توان اساتید علم اطلاعات و دانش شناسی)، جذب مقالاتی که با همکاری و مشارکت بیشتر بین پژوهشگران سطح داخلی و خارجی تولید شده اند، انتشار بیشتر مقالات مروری در کنار مقالات پژوهشی جهت بهبود شاخص های علم سنجی در افزایش رویت­پذیری و احتمال دریافت استناد به مقالات مجله افزایش یافته و دربلند مدت باعث کیفیت بیشتر مجله گردد.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: بهداشت محیط کار
دریافت: 1402/6/21 | پذیرش: 1402/10/30 | انتشار: 1402/10/30