Research code: مقاله حاصل از پایانامه کارشناسی ارشد hse موسسه عالی انرژ
zokaie M, abbasi M, falahati M, abbasi J, zand salimi F, Zarie M. Safety risk assessment by creating a combined model of FMEA, FTA and AHP fuzzy methods Case study: steel industry exploitation phase. ioh 2024; 21 (1) : 19
URL:
http://ioh.iums.ac.ir/article-1-3676-fa.html
ذکائی مجتبی، عباسی میلاد، فلاحتی محسن، عباسی جلال، زند سلیمی فردین، زارعی محمد. ارزیابی ریسک ایمنی با ایجاد یک مدل ترکیبی از روش های FMEA،FTA و AHP فازی مطالعه موردی: فاز بهره برداری صنعت فولاد. سلامت كار ايران. 1403; 21 (1)
URL: http://ioh.iums.ac.ir/article-1-3676-fa.html
دانشکده علوم پزشکی ساوه ، falahati.mohsen64@gmail.com
چکیده: (166 مشاهده)
زمینه و هدف: یکی از عوامل اصلی در مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی، تدوین و اجرای ارزیابی ریسک است. بکارگیری رویکرد دقیق و مناسب در اجرای ارزیابی ریسک نقش مهمی را در مدیریت ریسک سازمان ایفا می کند.
روش بررسی : در این پژوهش پنج حادثه به عنوان مهمترین حوادث فاز بهره برداری صنعت فولاد انتخاب گردید. برآورد احتمال وقوع و کشف علل های ریشه ای با استفاده از FTA فازی محاسبه و شدت پیامد ریسک حوادث در میان 14 نفر از خبرگان صنعت جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفت. در نهایت متغیرهای بدست آمده در مراحل قبل به عنوان ورودی سیستم استنتاج فازی طراحی شده در متلب در نظر گرفته شد و مقدار نهایی RPN با استفاده از قوانین اگر-آنگاه تعریف شده محاسبه گردید.
یافتهها: با توجه به نتایج بدست آمده احتمال وقوع حوادث سقوط از ارتفاع، سقوط اشیاء و برقگرفتگی به ترتیب از سایرحوادث بیشتر بود. در نهایت ریسک حوادث سقوط از ارتفاع و برقگرفتگی به ترتیب با مقدار RPN، 665/0 و 563/0 در محدوده ریسک های متوسط –بالا قرار دارند. ریسک حوادث سقوط اشیاء نیز با مقدار RPN، 37/0 در محدوده ریسک های کم- متوسط قرار دارد.
نتیجه گیری: این مدل قابلیت به کارگیری در سیستم هایی را دارد که در آن داده کمی کافی و قابل اعتماد برای تخصیص رتبه به متغیرهای ورودی احتمال وقوع، احتمال کشف و شدت پیامد وجود ندارد و استفاده از متغیرهای زبانی، خبرگان صنعت را قادر می سازد تا قضاوت واقعی تر از سیستم تحت مطالعه داشته باشند.
شمارهی مقاله: 19
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ایمنی دریافت: 1403/6/13 | پذیرش: 1403/10/19 | انتشار: 1403/3/10