دوره 8، شماره 1 - ( 1390 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 60-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mortazavi S, Asilian H, Ostakhan M. The relationship between safety climate factors and workers behavior working in potentially dangerous situations in height among construction workers. ioh 2011; 8 (1) :51-60
مرتضوی سید باقر، اصیلیان حسن، اوستاخان مرتضی. بررسی ارتباط میان فاکتورهای جو ایمنی و درک ریسک مؤقعیت‌های خطرناک کار در ارتفاع در میان کارگران ساختمانی. سلامت كار ايران. 1390; 8 (1) :51-60

گروه بهداشت حرفه‌ای، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس تهران ، mortazav@modares.ac.ir

زمینه و هدف: سقوط از ارتفاع یکی از مهمترین خطرات موجود در اکثر کارگاه­های ساختمانی محسوب می­شود بطوریکه بسیاری از کارگران در اثر عدم رعایت نکات ایمنی جان خود را از دست می­دهند. این مطالعه به منظور بررسی فاکتورهای جو ایمنی و رفتار کارگران در مؤقعیت های خطرناک کار در ارتفاع در میان کارگران ساختمانی انجام گرفته است.

روش بررسی: برای بررسی فاکتورهای جو ایمنی از پرسشنامه جو ایمنی و برای بررسی رفتار کارگران در مؤقعیت های خطرناک از پرسشنامه رفتاری شامل مؤقعیت­های خطرناک کار در نردبان و داربست استفاده شده است. آنالیز فاکتور برای تحلیل فاکتورهای جو ایمنی و رگرسیون لجستیک باینری با استفاده از نرم افزار SPSS برای بررسی تاثیر فاکتورها در انجام رفتارها در مؤقعیت­های خطرناک استفاده می­شود.

یافته ها: فاکتورهای نگرش کارگران نسبت به ایمنی، سطح ریسک در کارگاه ساختمانی و روابط کاری بدست آمده از آنالیز فاکتور 57% واریانس کل هستند. مؤقعیت­های کار بر روی داربست بدون گاردریل و حفاظت از لبه ها، دسترسی به داربست با بالا و پائین رفتن از اتصالات و نردبانی که محکم نشده است معمولاً در اکثر کارگاه های ساختمانی دیده می شوند.

نتیجه گیری: یافته ها بیانگر آن است که کارگران از مؤقعیت های خطرناک کار در ارتفاع آگاهی دارند اما شاید دلیل وقوع حوادث را بی توجهی مدیریت به مسائل ایمنی و عدم انجام راه کارهای مهندسی در رفع مؤقعیت های خطرناک عنوان کرد که بی توجهی کارگران به مسائل ایمنی و ادامه کار در مؤقعیت های خطرناک را در پی خواهد داشت.
واژه‌های کلیدی: جو ایمنی، درک ریسک، کار در ارتفاع
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکرو ارگونومی