دوره 9، شماره 1 - ( 1391 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 29-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

Oreyzi H R, Darami Z. Investigation of psychological health and migraine headaches among personnel according to effort-reward imbalance model. ioh 2012; 9 (1) :17-29
عریضی حمیدرضا، دارمی زینب. بررسی وضعیت سلامت روان و سردردهای میگرنی در میان کارکنان با توجه به مدل عدم توازن تلاش- پاداش . سلامت كار ايران. 1391; 9 (1) :17-29

گروه روان شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه اصفهان ،اصفهان، ایران. ، Dr.oreyzi@edu.ac.ir

زمینه و هدف: رابطه سلامت جسمی _ روانی و سردرد های میگرنی با استرس و بخصوص استرس شغلی امری شناخته شده است. عوامل زیادی می توانند استرس شغلی در محیط کار را ایجاد کنند. عاملی که امروزه بدان توجه زیادی شده است، نابرابری (عدم توازن) تلاش کارکنان در مقابل پاداشی است که دریافت می کنند. هدف مقاله حاضر این است که اعتبار مدل عدم توازن تلاش- پاداش بررسی شود و رابطه این مدل با سردردهای میگرنی و سلامت روان در دو گروه متوازن و نامتوازن نشان داده شود.

روش بررسی: شرکت‌کنندگان در پژوهش، 180نفر از کارکنان شرکت پخش فرآورده های نفتی اصفهان بودند و ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سلامت عمومی( GHQ ) گلدبرگ و هیلیر، مقیاس درجه بندی سازگاری اجتماعی( SRRS ) هولمز و راهه و پرسشنامه میگرن اهواز ( AMQ ) نجاریان و مقیاس عدم توازن تلاش- پاداش ون وگشل و همکاران بود.

یافته ها: نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تائیدی برای بررسی اعتبار سازه مدل عدم توازن تلاش- پاداش نشان داد که در هر دو نوع تحلیل، مدل دو عاملی مورد تائید قرار گرفت. همچنین نتایج نشان داد که گروه متوازن از هر دو جهت سلامت روانی ((p<0/01)  ) و میگرن (p<0/05 ) نسبت به گروه نامتوازن در وضعیت بهتری هستند.

نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان دهنده اهمیت تاثیر عدالت در ارائه پاداش متناسب با فعالیت های کارکنان بر سلامت آنهاست. توجه به این یافته‌ها در بهبود سلامت کارکنان صنعتی ایران اعم از روانی و جسمانی می‌تواند موثر باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی سازمانی
دریافت: 1391/2/31 | انتشار: 1391/2/26