دوره 9، شماره 1 - ( 1391 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 51-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mesbah F, Choobineh A, Tozihian T, Jafari P, Naghib-alhosseini F, Shidmosavi M, et al . Ergonomic intervention effect in reducing musculoskeletal disorders in staff of Shiraz Medical School . ioh 2012; 9 (1) :41-51
مصباح فخرالدین، چوبینه علیرضا، توضیحیان مرضیه السادات، جعفری پیمان، نقیب الحسینی سیدفخرالدین، شیدموسوی مصطفی، و همکاران.. بررسی تاثیر مداخله ارگونومیک در کاهش اختلالات اسکلتی- ماهیچه ای در کارکنان دانشکده پزشکی شیراز . سلامت كار ايران. 1391; 9 (1) :41-51

زمینه و هدف: درصد بالایی از ناراحتی های اسکلتی- ماهیچه ای به علت وضعیت بدنی نامناسب و طراحی ضعیف ایستگاه های کار می باشد. بنابراین پژوهش حاضر جهت بررسی میزان شیوع اختلالات اسکلتی- ماهیچه ای، ارزیابی ایستگاه های کاری و بررسی تاثیر اقدامات مداخله ای ارگونومیک در بین کارکنان دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام گردید.

روش بررسی : در این مطالعه مداخله ای، 200 نفر از کارکنان واحد های مختلف دانشکده پزشکی شرکت نمودند. افراد به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. اطلاعات به وسیله پرسشنامه، روش های استاندارد RULA QEC, جمع آوری شد و همچنین لیست ارزیابی ارگونومیک پست های کار به منظور ارزیابی شرایط کاری استفاده گردید.

یافته ها: نتایج نشان داد که بعد از انجام اقدام مداخله ای جهت گروه آزمایش، بین افزایش آگاهی از اصول ارگونومی و بهبود ایستگاه کاری ارتباط معنی داری(p≤0.05 ) وجود دارد. همچنین کاهشی معنی دار(p≤0.05 ) در میزان ناراحتی اسکلتی- ماهیچه ای توسط کارکنان گروه آزمایش بعد از مداخله، مشاهده گردید. سطح خطر بعد از اقدام اصلاحی کمتر شد و وضعیت بدن بهبود یافت. همچنین ارتباط معنی داری (p≤0.05 ) بین سطح خطر با گردن و شانه درد در گروه آزمایش مشاهده شد. بعد از انجام مداخله، امتیاز ایستگاه کار نیز افزایش معنادار(p≤0.05 ) یافت.

نتیجه گیری: بر اساس یافته های این مطالعه می توان گفت که مداخله ارگونومیک می تواند باعث بهبود وضعیت بدن، ایستگاه های کار و همچنین کاهش میزان شیوع اختلالات اسکلتی – ماهیچه ای در بین کارکنان شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی
دریافت: 1391/2/31 | انتشار: 1391/2/26