زمینه و هدف: "سیرکادین" تغییرات شبانهروزی فعالیتهای رفتاری و سوخت و ساز موجودات زنده است. بدن انسان دارای قابلیتهای متفاوت رفتاری در طی شبانهروز میباشد که هر 24 ساعت تکرار میشوند. هدف از این مطالعه تعیین روایی و پایایی پرسشنامه 11 سؤالی نوع سیرکادین، متناسب با شاغلین روزکار و نوبتکار جامعه ایرانی است.
روش بررسی: ترجمه و تطابق فرهنگی پرسشنامه طبق روش استاندارد ترجمه و باز ترجمه انجام شد. جهت تعیین روایی محتوا از نظرات 10 نفر از اساتید اهل فن استفاده گردید . در این مطالعه 30 پرستار نوبتکار و 30 کارمند روزکار دانشگاه علوم پزشکی کرمان اقدام به تکمیل پرسشنامه نمودند. برای بررسی پایایی از آلفای کرونباخ و برای تأیید روایی سازه پرسشنامه از تحلیل عاملی استفاده شد . تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار Lisrel 8.8 و spss18 انجام شد.
یافتهها: پرسشنامه CTI دارای دو حیطه ثبات ریتم سیرکادین و دامنه ریتم سیرکادین است. پایایی کل پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 76/0 محاسبه گردید. آلفای کرونباخ دو حیطه ثبات و دامنه ریتم سیرکادین در پرستاران نوبت کار به ترتیب70/0 و 82/0 و مقدار این شاخص در شاغلین روزکار دانشگاه به ترتیب مساوی 75/0 و78/0 بدست آمد. شاخص کیسر 79/0بدست آمد که بیانگر شرایط مناسب برای اجرای تحلیل عاملی میباشد؛ همچنین مقدار کای- دو کرویت بارتلت ( p-value< 0.0001 ) بدست آمده است که نشانگر همبستگی موجود بین متغیرهای مورد مطالعه میباشد. تحلیل مؤلفههای اصلی با دوران واریماکس انجام شد که با در نظر گرفتن یک مدل دو عاملی، 3/54 درصد از واریانس کل توسط دو عامل تبیین شد که 51/39 درصد به عامل اول و 82/14 درصد به عامل دوم اختصاص داشت.
نتیجهگیری: نسخه فارسی پرسشنامه CTI ابزاری روا و پایا جهت تعیین نوع سیرکادین میباشد
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |