زمینه و هدف: با توجه به این که کارکنان در صنایع پتروشیمی با آلاینده های مختلفی مواجهه یافته و در معرض خطرات جدی قرار می گیرند لذا نیاز به یک برنامه جامع ارزیابی ریسک برای تعیین مواد شیمیایی مخاطره آمیز تأثیرگذار بر روی سلامتی افراد مواجهه یافته و همچنین تعیین فرآیندها و وظایف پر مخاطره ضروری بنظر می رسد.
روش بررسی: این طرح تحقیقاتی بصورت مقطعی- موردی در 3 مرحله انجام شد. مرحله ی اوّل شامل شناسایی مواد مخاطره آمیز و تعیین ضریب ریسک مواد شیمیایی، مرحله ی دوّم شامل ارزیابی مواجهه با بنزن و مرحله ی سوّم شامل برآورد ریسک نسبی ابتلا به سرطان خون ناشی از مواجهه با بنزن از طریق مطالعات اپیدمیولوژیک می باشد.
یافته ها: با توجّه به روش ارزیابی ریسک در کل شرکت پتروشیمی مورد مطالعه 40 ماده ی شیمیایی شناسایی شد . بنزن بعنوان مخاطره آمیز ترین ماده ی شیمیایی معرفی گردید. نتایج مرحله ی دّوم نشان داد که افراد سایت من در شیفت ظهر و در سایت آروماتیک با میانگین مواجهه ی 29/4 پی پی ام دارای بیشترین مواجهه با بنزن می باشند. با توجه به نتایج مرحله ی برآورد ریسک نسبی ابتلا به لوسمی در مواجهه با بنزن، بیش ترین میزان ریسک نسبی در کارگران سایت من مربوط به کارگران واحد آروماتیک بدست آمد که با مواجهه ی تجمعی1 4/149 پی پی ام- سال2 دارای ریسک نسبی برابر با 2/3 بودند. همچنین نتیجه ی آزمون آماری نشان داد که بین میزان مواجهه با بنزن و گروه های مختلف کاری ارتباط معنی داری وجود دارد( 001 / 0 >P).
بحث و نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که بنزن با کسب ضریب ریسک 5- 5/4 سطح ریسک 5 را بدست آورد و بیانگر آن است که اقدامات اصلاحی در مورد این ماده ی شیمیایی بسیار مخاطرهآمیز و سرطانزا باید هر چه زودتر آغاز گردد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |