زمینه و هدف : یکی از مهمترین دلایل آلودگی صوتی شهری، صدای ترافیک است که موجب اثرات متنوع فیزیکی و ذهنی، اختلال در فعالیتهای روزانه، اختلال در خواب ، افت شنوایی و تأثیر بر عملکرد شغلی می گردد . از این رو ممکن است تمرکز را به میزان زیادی کاهش دهد و موجب افزایش میزان حوادث ترافیکی شود . برخی از مشخصات فردی مانند تیپ شخصیتی روی راندمان و قدرت محاسباتی افرادی که در معرض صدا هستند تاثیر میگذارند .
روش بررسی : در این مطالعه صدای ترافیک در 10 خیابان شریانی شهر تهران اندازهگیری و ضبط ، و میانگین تراز فشار صوت که معادل9/72 دسیبل ، به مدت دو ساعت در اتاق اکوستیک برای شرکتکنندگان پخش شد. حجم نمونه شامل 80 نفر (40 مورد و 40 شاهد) بود که از دانشجویان دانشکده بهداشت علوم پزشکی تهران انتخاب شدند. جهت تعیین تیپ شخصیتی از پرسشنامه آیزینک استفاده شد . تخمین زمان جابجایی قبل و بعد از مواجهه با صدای ترافیک با استفاده از برنامه کامپیوتر ZBA اندازهگیری شد.
یافته ها : نتایج این مطالعه نشان میدهد قبل از مواجهه با صدای ترافیک بین تخمین زمان جابجایی درون گرایان و برون گرایان تفاوت معناداری وجود دارد. به این مفهوم که درون گرایان خطای کمتری در تخمین زمان جابجایی داشته اند . در حالیکه پس از مواجهه با صدای ترافیک بین تخمین زمان جابجایی درون گرایان و برون گرایان تفاوت معناداری وجود دارد . به این مفهوم که برون گرایان خطای کمتری نسبت به درون گرایان در تخمین زمان جابجایی داشته اند .
بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان میدهد که صدا در عملکرد تیپ های شخصیتی اثرات متفاوتی را ایجاد می کند؛ انتظار می رود برون گرایان در مقایسه با درون گرایان سازگاری بهتری با صدا در طول فعالیت ذهنی داشته باشند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |